Personeel

Bernadette heeft een heel team van mensen om zich heen, die het project samen met haar, tot een succes maken.

Bernadette en haar team 2015

In de loop der jaren zijn er mensen weggegaan en bijgekomen. Hieronder een introductie van haar medewerk(st)ers en wat ze doen.

Paula k-P1210166[1]

Paula werkt sinds 2005 bij Bernadette op de dagopvang. Zij zorgt voor de 3 jarige kinderen van de dagopvang. Ze leert de kleintjes om zelfstandig naar het toilet te gaan met de nodige hygiëne, en ze leert ze dagelijks hun tanden te poetsen. Ze leert ze al spelende veel dingen aan, die ze van huis uit niet meekrijgen.
Paula is gescheiden en heeft 5 kinderen in de leeftijd van 9 tot 20 jaar. Haar oudste dochter studeert voor verpleegster in Quelimane. De helft van haar salaris, wat ze bij Bernadette verdient, gaat op aan schoolgeld voor haar oudste dochter. Paula is een sterke vrouw. Toen zij zwanger was van haar jongste dochter kwam ze op vrijdag nog sportles geven aan de kinderen…. De volgende dag werd haar dochter geboren.

Maria 20160311_101658_resized[1]

Maria werkt ook sinds 2005 op de dagopvang. Zij werkt met de 4 jarige kinderen. Zij is erg toegewijd aan haar werk en is een leider. Het jaar dat Bernadette afwezig was, in verband met haar kanker, voelde Maria de verantwoordelijkheid en nam toen ook de leiding. Wat ze erg goed heeft gedaan.
Maria is weduwe en heeft 3 kinderen in de leeftijd van 13-21 jaar. Maria is al een hele tijd een huis aan het bouwen maar krijgt het huis maar niet af, omdat ze veel schoolgeld moet betalen om haar kinderen een goede opleiding te geven.

Elsa k-P1210164[1]

Elsa werkt ook sinds 2005 op de dagopvang. Zij werkt met de 5 jarige kinderen. Elsa is weduwe en heeft 4 kinderen in de leeftijd van 12 -19 jaar. Vanwege de overstromingen in januari 2015 is haar huis zodanig verwoest dat ze nu bezig is om een nieuw huis te bouwen. Maar ook dat gaat niet snel vanwege financiële redenen.

Magarida k-P1050195[1]

Magarida werkt sinds 2008 bij Bernadette. Ze werkt in de EHBO post en behandelt hoofdzakelijk de kinderen van de dagopvang, dit houdt in dat ze toeziet op de gezondheid van de kinderen. Ze behandelt kleine wondjes, oorinfecties, schurft, diarree, hoofdpijn, malaria. Omdat Magarida zelf aids heeft, is ze erg gedreven in het delen van informatie wat betreft aidspreventie aan de jeugd. Tevens geeft ze veel informatie aan aids besmette mensen wat betreft de symptomen van de ziekte en het effect van bepaalde voeding op de ziekte. Magarida werkt veel met medicinale planten en geeft ook cursussen aan de plaatselijke bevolking over het gebruik hiervan. Als er tijd over is helpt Magarida ook in de keuken van de dagopvang.
Magarida is weduwe en heeft zelf geen kinderen. Ze zorgt wel voor 2 weeskinderen waarvan er een besmet is met aids. Ze is ook erg betrokken in de kerk

Marilla

Marilla helpt de kinderen om naar de wc te gaan en hoe dit werkt (thuis hebben ze vaak geen normale wc), en ze wijst de kinderen erop dat het erg belangrijk is om daarna je handen te wassen, ook ziet ze er op toe dat dit goed gebeurt. Ze is de helft van haar tijd bezig om de wc te voorzien van water uit de waterput. Marilla houdt het speelterrein van de kinderen schoon. Ook springt ze af en toe bij als de kinderen hun tanden poetsen, vaak poets ze dan zelf ook even snel haar tanden.
Marilla is weduwe en heeft 6 kinderen en 16 kleinkinderen. Haar zoon Izito heeft een albino dochter Jwelma. Omdat de moeder van Jwelma haar albino dochter niet accepteert zorgt Marilla vaak voor haar. Jwelma heeft het soms zwaar omdat ze gediscrimineerd wordt en vaak niet geaccepteerd wordt omdat ze albino is. Marilla heeft ook nog een zoon van 13. Hij is geboren met klompvoeten. Bernadette heeft hem 7 jaar geleden laten opereren. Daardoor loopt hij nu beter. Marilla is erg betrokken bij de kerk en leidster van een vrouwengroep in de gemeenschap.

Belita k-P1200522[1]
Belita werkt in de keuken. Ze zorgt ervoor dat 120 mensen elke schooldag te eten krijgen. Ze zorgt ’s morgens voor een ontbijt voor de kinderen en rond de middag heeft ze een warme maaltijd bereid. In de hongertijd is het voor de kinderen vaak het enige voedsel wat ze krijgen. Verder helpt Belita bij huishoudelijke klussen.
Belita is weduwe en heeft 6 kinderen en 8 kleinkinderen. Een aantal kleinkinderen zijn overleden aan malaria. Belita is erg betrokken en leidt ook een vrouwengroep in de kerk.

Elias k-P1210564[1]

Elias doet alle inkopen binnen het project. Hij zorgt tevens dat alle spullen bij het project komen. Binnen het project is geen auto dus soms is het een heel geregel om de spullen op de plaats van bestemming te krijgen, zeker als het te veel is om op de fiets te vervoeren. Elias is sinds 2008 werkzaam bij Bernadette. Hij helpt ook mee om het terrein op orde te houden. Elias is een betrokken en hardwerkende man.
Elias is getrouwd en heeft 4 kinderen. Zij oudste zoon is overleden aan jeugd reuma. Door de overstromingen in januari 2015 is Elias zijn huis volledig weggespoeld en had helemaal niets meer. Hij woonde aan de oever van de rivier. Hij heeft een stukje nieuwe grond aangekocht en is druk bezig zijn huis te bouwen. Financieel is dit zwaar voor hem en zijn gezin.

Jose k-P1210566[1]

Jose werkt sinds 2008 bij Bernadette als klusjesman. Bij snoeit de bomen plant nieuwe gewassen en zorgt dat het terrein er goed uitziet.
Jose werkt 3 dagen in de week en is tevens nachtbewaker in het weekend op het terrein van Bernadette.
Jose is getrouwd en heeft 4 kinderen. Ook zijn huis is in januari 2015 volledig weggespoeld. Hij is bezig om een nieuw huis te bouwen, wat verder van de rivieroever vandaan. Jose heeft veel meegemaakt maar ondanks dat heeft hij altijd een lach op zijn gezicht en probeert hij positief te blijven.

Hulisses k-P1210568[1]

Hulisses is 32 jaar oud en werkt sinds 2008 bij Bernadette. Hij vertelt de kinderen over de bijbel en zorgt voor de sportlessen van de kinderen. Tevens is Hulisses een soort oom voor de kinderen die, vanwege hun leeftijd, de dagopvang hebben verlaten. Hulisses houdt contact met de plaatselijke scholen. Ook helpt hij als de kinderen papieren, zoals een geboorte akte, nodig hebben om zich in te schrijven op school. Hulisses helpt ook mee aan het geven van preventie op het gebied van aids. Hij is heel actief en betrokken in de kerk met name met de jeugd.
Hulisses is getrouwd en heeft 4 kinderen en zorgt nog voor 3 weeskinderen uit zijn familie.