Nieuwsbrief Stichting Red de kinderen van Mozambique, mei 2016

Nieuwsbrief Stichting Red de kinderen van Mozambique,  mei 2016

Lieve vrienden en bekenden van Bernadette Jansen.
Het is weer hoog tijd voor een nieuwsoverzicht met betrekking tot het wel en wee van Bernadette. De laatste brief was in september 2015.
Gezondheid Zoals de meesten wel weten is Bernadette behandeld m.b.t. borstkanker. Gelukkig zijn er wat dat betreft geen redenen tot zorg. Wel heeft dit nog altijd een weerslag op haar lichaam. Dit omdat er ook altijd veel werk en zorg blijft, er komt geen eind aan de vraag om hulp van de mensen en kinderen om haar heen. Bernadette voelt zich ok. Ze zegt letterlijk: ik ben altijd moe, heb altijd pijn in mijn spieren en gewrichten, maar verder gaat het prima. Typisch Bernadette…
Gezin/huisgenoten Er wonen soms voor korte tijd, soms voor onbepaalde tijd verschillende kinderen bij Bernadette. Ze vormen een grote familie die regelmatig voor veel plezier zorgen. Zo is Annie, de dochter van Quina, een bron van vreugde. Was Felice eerst het kleine prinsje, nu heeft een kleine prinses haar plek veroverd in het gezin. Het gaat heel goed met haar!
Projecten Baby melkproject. Dit is helaas gestopt. Het kostte te veel geld en ook het verkrijgen van de blikken melkpoeder was niet altijd even gemakkelijk. Incidenteel krijgt een ondervoede baby  gedurende een periode nog wel op deze manier hulp, dit op inschatting van Bernadette. De dagopvang loopt uitstekend! De ongeveer 100 kinderen in de leeftijd van 3 tot 6 jaar genieten! Het is een plek waar ze naast liefde en aandacht, ook leren spelen. Daarnaast krijgen ze 2 maaltijden per dag en enkele noodzakelijke dingen zoals een tandenborstel, 1 set kleding en schoolspullen.  De arme bevolking is zelf niet in staat om dit te kopen. De kinderen leren lezen en schrijven, maar ook de basis van wat gezond en verstandig is. Alle kinderen, ongeacht hun geloof, zijn welkom. Bernadette leert ze over wat voor haar de basis is van haar eigen leven: haar persoonlijke relatie met Jezus. Het christelijke geloof is de bron van waar ze al haar werk doet. Osivela wa Yesu, met de liefde van Jezus. Ook het naaiproject verloopt naar tevredenheid. Meerdere vrouwen kunnen alles zelfstandig werken en voorzien zowel de kinderen als ook het personeel van uniformen. Daarnaast kunnen ze ook op kleine schaal een eigen inkomen krijgen door te naaien voor anderen. Een prima concept. Verder zijn er verschillende groepen waar iedereen welkom is: leren lezen en schrijven en bijbelstudies. Er is heel veel aandacht aan voorlichting en preventie. Op dit moment wordt dit voornamelijk gegeven door 2 vrijwilligers. Hannah en Theresa 2 dames uit Duitsland. Elders op deze site stellen zij zich voor.

Situatie Mozambique Het blijft een land van zorgen. Is er het ene jaar teveel aan regen waardoor er forse overstromingen zijn met het gevolg van weggeslagen wegen, bruggen en huizen. Het andere jaar is er een te kort aan regen waardoor wederom geen goede opbrengst is van het land. Er is een tekort aan alles. Misschien heeft u of jij het ook op het nieuws gehoord, door El Nino, een natuur fenomeen, is de situatie in verschillende Afrikaanse landen zeer zorgelijk en dreigt er een verschrikkelijke hongersnood. Zo ook in grote delen van Mozambique. Hieronder een foto van de overstromingen in 2015 waarbij veel mensen haard en huis zijn verloren.   Dit komt naar voren in het volgende verhaal van een elfjarig meisje Malenia. In het verleden ging ze naar de dagopvang/school bij Bernadette. Ze draagt de verantwoordelijkheid voor haar zieke oma en 2 jongetjes van 7 en 9 en 3 meisjes van 2, 3 en 4 jaar. Ze gaan op blote voeten met lege maag naar school. Ze slapen in een hut, zonder bed, matras of dekens. Ze hebben 1 set kleding gekregen van Bernadette en daarnaast 1 set oude kapotte kleren om af te wisselen. Er is nauwelijks iets te eten. Vorig jaar heeft Malenia zaden en rijst gezaaid, maar er is geen opbrengst door de hitte en gebrek aan regen. Bernadette en jaar medewerkers proberen daar waar mogelijk hulp te bieden. Maar er zijn zo ontzettend veel mensen die op wat voor manier dan ook hulp nodig hebben. Zelfs een stukje zeep is een pure luxe. Voor Bernadette is het een grote zorg om te zien dat zoveel jonge kinderen de verantwoording hebben voor het hele gezin omdat vader of/en moeder zijn overleden. Voor ons onvoorstelbaar!
Boerenbeestendag 28 mei 2016 in Bunschoten Zoals de afgelopen jaren op de boerenbeestendag in Bunschoten zal Isa Vedder (12) samen met haar vriendinnen zich weer inzetten voor de kinderen van Mozambique. Zij persen verse sinaasappelssap en bakken tosti’s die zij vervolgens gratis aan u uitdelen. Uiteraard verwachten zij wel een vrije financiele bijdrage van u. Uw financiele bijdrage wordt volledig geschonken aan de kinderen van Mozambique. De sinaasappels, brood en kaas wordt gesponsord. Dus loopt u de dames niet voorbij maar drink uw sap en eet uw broodje en steun de kinderen van Mozambique.
Dank en gebedspunen Bernadette is nog altijd blij om in Mozambique te kunnen werken. Het is haar thuis! Iets om dankbaar te zijn dat ze na zoveel jaar en zoveel strijd nog steeds ervaart dat dit de plek is voor haar. Ze is dankbaar voor de huidige gezinsleden en geniet veel van de kleine Annie. Deze maand zal de vrouw van de president het project weer bezoeken. Dat is altijd spannend! Juist omdat het best onvoorspelbaar is. Soms is ze heel tevreden en zorgt dat een geld komt voor schoenen. Soms verhoogd ze juist de druk voor Bernadette door bepaalde eisen te stellen aan het project, die praktisch gezien niet of moeilijk haalbaar zijn. Graag gebed voor Bernadette. Dat er voldoende ondersteuning zal zijn, zowel praktisch als financieel.
Contact Bernadette De communicatie verbindingen zijn niet heel betrouwbaar, soms is er dagen geen mogelijkheid tot het maken van contact. De beste manier is via whats app: Telefoon 00258 86 648 1577 Bernadette is jarig op 20 juli J Verder is er wat nieuwe informatie en mooie foto’s toegevoegd op de nieuwe site van de stichting, te vinden op www.bernadettejansen.nl Wilt u financieel ondersteunen? Dat kan. Dit zijn de gegevens: Rabobanknummer:  NL76RABO031.24.23.950 T.n.v.:  Stichting “Red de weeskinderen van Mozambique”   Namens Bernadette, de medewerkers en alle kinderen en bezoekers van Osivela wa Jesu, Heel heel erg bedankt voor jullie steun!