Gezondheidscentrum

In Mozambique is het treurig gesteld met de gezondheidszorg en de kennis op het gebied van voedselbereiding en hygiëne. In Mocuba is 1 ziekenhuis. Er werken ongeveer 40 verpleegkundigen, maar het komt vaak voor dat het ziekenhuis geen dokter in dienst heeft. De apparatuur en de medicatie laten ook te wensen over, het komt voor dat het ziekenhuis zelfs geen paracetamol op voorraad heeft. Veel mensen kunnen daardoor voor simpele behandelingen niet geholpen worden.

Doordat Bernadette veel contact heeft met de allerarmsten, kwamen deze mensen ook naar Bernadette met kleine medische problemen zoals, ontstoken ogen en oren, kleine wondjes enz. Zij probeerde zoveel mogelijk te helpen, als het haar kennis te boven ging gaf ze de mensen geld om naar het ziekenhuis te gaan. Op deze manier ontstond bij Bernadette het idee een gezondheidscentrum te bouwen, waar de nadruk ligt op het geven van voorlichting op het gebied van voedselbereiding en hygiëne en het uitvoeren van kleine medische behandelingen.

Begin 2008 werd de caravan, waar Bernadette eerst in gewoond heeft, omgebouwd tot EHBO post en werd er tevens een begin gemaakt met het bouwen van een gezondheidscentrum. Dankzij giften van particulieren en een grote financiële gift van een kerk uit Bunschoten waren de kosten gedekt en kon er gestaag doorgewerkt worden. Begin 2009 viel er een boom op de caravan, maar was tevens het nieuwe gezondheidscentrum gereed en is het nieuwe gebouw in gebruik genomen.

Patiënten moeten eerst het plaatselijke ziekenhuis hebben bezocht voordat ze behandeld kunnen worden.

Margarida doet veel in het gezondheidscentrum, zij geeft voorlichting en behandeld kleine medische kwalen. Er wordt veel gebruik gemaakt van medicinale planten, die rond het gezondheidscentrum geplant zijn.

k-P1050197[1]