Dagopvang

De dagopvang is het project waarmee Bernadette in 2005 is gestart.

Voordat het zover was, heeft ze, samen met de plaatselijke bevolking, met de hand 6000 stenen gebakken uit het zand van termietenheuvels om daar vervolgens het gebouw voor de dagopvang van te maken.

Het gebouw heeft 4 lokalen. In elke klas zitten 25 weeskinderen tussen de 3-6 jaar. Voor de dagopvang zijn 4 leraressen in dienst om de kinderen te begeleiden. De kinderen komen 5 dagen per week van ’s morgens 7.00 tot ongeveer 13.00 uur. Ze krijgen een voedzaam ontbijt van bv zoete aardappelen, maïspap of brood met thee. Rond de middag krijgen de kinderen een voedzame warme maaltijd. Voor de kinderen is dit een luxe, vaak is er thuis geen ontbijt en krijgen de kinderen maar 1 maaltijd per dag.

Na de maaltijd poetsen de kinderen hun tanden, iets wat in Mozambique geen gewoonte is. De kinderen hebben al vroeg rotte tanden. Ook worden ze wekelijks gecheckt op wondjes, ontstoken oren en ogen in het gezondheidscentrum. 2x per jaar krijgen de kinderen een ontwormingskuur. Verder wordt, zover mogelijk, de gezondheid van de kinderen goed in de gaten gehouden.

De kinderen hebben binnen speelgoed en op het terrein staan robuuste speeltoestellen, zoals klimrekken, een touwbrug, schommels en een wipwap. Om de motoriek te ontwikkelen worden er elke week sportactiviteiten georganiseerd. Voor de fijne motoriek krijgen de kinderen begeleiding bij het kleuren en knutselen. Ze leren o.a.: tellen, letters herkennen, liedjes zingen en krijgen uitleg over verschillende zaken, passend bij hun leeftijd.

Vanaf 6 jarige leeftijd moeten de kinderen naar de lokale school. De kwaliteit van lesgeven op de locale scholen is ronduit slecht. Vaak zijn er geen schoolboeken en is de motivatie en het nivo van de leerkrachten laag. Bernadette heeft wel goede contacten met de plaatselijke scholen. Men is erg blij met de dagopvang en ziet dat de kinderen die van de dagopvang naar de locale scholen gaan soms wel een jaar voor uit lopen.