Nieuwsbrief Stichting Red de kinderen van Mozambique, mei 2022

Beste vrienden, supporters,

De lente in Nederland is begonnen dat wil zeggen dat het in Mozambique najaar is en de winter in aantocht en de hoogste tijd om jullie te informeren over het wel en wee in Mozambique.

Bernadette heeft een behoorlijke heftige tijd achter de rug. Door de klimaatverandering komen er ook steeds meer cyclonen voor in de regio van Mozambique. Op 25 januari stuurde Bernadette een videofilmpje van een kolkende rivier in Mocuba. De tropische cycloon Ana raasde over Mozambique. Aangezien de meeste huizen in Mozambique niet meer zijn dan wat hutjes met een grasdak, zijn er honderden huizen verwoest en veel mensen verloren hun huis. Hieronder een huisje van een vrouw met 5 kinderen wiens man 2 jaar geleden is overleden. Het terrein van Bernadette (zie foto hieronder, geel omlijnd) loopt een beetje af vanaf de weg naar achteren. Achterop haar terrein staat haar huis. Het gevolg van de heftige regenval was dat al het water haar huis in liep. Het water kwam boven kniehoogte. Het was dus een grote chaos en smeerboel. Gelukkig scheen de zon ook veel, dus het droogde ook weer goed. Daarna heeft het ook nog een lange tijd af toe heftig geregend. Door al de regen is de oogst mislukt dus de prijs van de mais stijgt drastisch de komende tijd. Bernadette heeft veel mensen geholpen met voedselpakketten en ze heeft sommige mensen tijdelijk onderdak gegeven.

Het terrein van Bernadette
Een huisje verwoest door de cycloon

Gelukkig is momenteel alles weer een beetje normaal aan het worden in Mozambique wat betreft de covid. Het dagelijkse leven komt weer op gang. Dat betekent dat er ook weer leven op het terrein van het project komt, mensen komen weer binnen lopen voor allerlei redenen. En de projecten starten weer op. Zo ook de bibliotheek. Er komen 3x per week 30 kinderen in 2 groepen gebruik maken van de boeken. Bernadette heeft schoolboeken en gewone leesboeken. Aangezien er in de regeringsscholen veel gebrek is aan studieboeken, maken de leerlingen gebruik van de boeken van Bernadette. Omdat het schooljaar bijna ten einde loopt en veel leerlingen tegen het examen aanzitten, maakt Bernadette kopieën van de lessen, zodat de leerlingen die mee naar huis kunnen nemen.

De Bibliotheek

Komende maand start de voorbereiding voor de nationale kinderdag (Children’s Day) op 1 juli. In Mozambique worden er geen verjaardagen gevierd, daarvoor is Children’s Day in het leven geroepen. De kinderen krijgen vaak een set nieuwe kleding (2e hands van de markt), ze krijgen wat snoep en een warm feestmaal met kip en kokosrijst. Bernadette maakt er voor de kinderen van de dagopvang een feest van. Ballonnen, ze bakt cake, speelt spelletjes, en de kinderen dansen en springen… en uiteraard kip met kokos rijst. Echt een dag om naar uit te kijken.

In juli organiseert Bernadette tevens een vrouwenconferentie. Er komen dan veel mensen uit de regio, zo ongeveer 150 vrouwen. Er worden Bijbelstudies gegeven door Bernadette en tevens is er veel gezelligheid onder de vrouwen, echt 3 dagen uit. Margarita, die al jaren in het team van Bernadette zit, geeft tijdens de conferentie ook voorlichting over medicinale planten. Daar is onder de vrouwen heel veel interesse voor. Het gaat dan om planten tegen schurft, brandwonden, malaria enz.

6 mei is Bernadette begonnen met het testen van ogen en uitdelen van brillen. Elke eerste vrijdag van de maand komen er tussen de 100 en 130 mensen voor een oogtest. Dit project brengt veel vreugde met zich mee, als iemand een bril opzet en erachter komt dat er weer helderen kleuren bestaan….

De kinderen van Evangelische gemeente de Ark in Nijkerk hebben een project gedaan voor de kinderen van Mozambique. Ze hebben glazen potjes versierd en beplakt, bloempotjes beschilderd en alles gevuld met chocolade paaseitjes. Vervolgens moesten de ouders, opa’s en oma’s de portemonnee trekken. Van de opbrengst heeft Bernadette 80 paar schoenen en 150 onderbroeken gekocht. Ieder kind van de dagopvang kreeg 2 onderbroeken en een paar schoenen. Ze waren reuzeblij en showden de volgende dag hun onderbroek aan elkaar.

Bernadette heeft dank- en gebedspunten.

Dank voor alle support van iedereen op wat voor manier dan ook.

Dank dat haar huis weer op orde is en iedereen gezond is gebleven

Dank voor de goede actie van de Rainbowkids van De Ark

Bid voor de gezondheid van Bernadette, de kinderen die bij haar wonen, haar team en de kinderen van de dagopvang. Er zijn wat kinderen ziek van de dagopvang. Zij gaan volgende week naar het ziekenhuis voor een check.

Bid voor de komende vrouwenconferentie en een goede voorbereiding

Ook namens de Stichting bedanken wij iedereen voor alle steun op verschillende manieren.

Wij wensen iedereen een fijne zomer toe.

Hartelijke groet,

Artina, Steven Marieke en Loes

Stichting Red de kinderen van Mozambique

Bankrekeningnummer NL67 RABO 0312 4239 50

www.bernadettejansen.nl