Nieuwsbrief Stichting Red de kinderen van Mozambique, december 2023

Nieuwsbrief 47, december 2023

Stichting Redt de kinderen van Mozambique

Nieuwsbrief van het afgelopen jaar geschreven door Bernadette.

Het einde van het schooljaar is aangebroken, 25 van onze kinderen zijn nu ingeschreven op verschillende overheidsscholen. We hebben al het papierwerk gedaan, want veel van de oma’s kunnen niet lezen of schrijven. Dit jaar hebben we besloten om de schooluniformen en schrijfwaren eind januari 2024 te geven, omdat de meeste leefomstandigheden niet geschikt zijn om hun schoolspullen schoon en droog te houden. De meeste kinderen zijn nu op de velden van hun familie om de grond voor te bereiden op de regen, zodat ze kunnen planten. Tot nu toe waren de dagen erg warm, tussen de 39-45 graden, en was er heel weinig regen.

Het afgelopen jaar hebben we ongeveer 400 mensen per maand geholpen met oogcontroles. De bril voor zien op afstand of dichtbij maakt echt een verschil in hun leven en de beste beloning voor mij is altijd een grote glimlach op hun gezicht als ze weer beter kunnen zien. De staaroperaties verlopen goed, veel van de patiënten komen binnenkort om aan het tweede oog geopereerd te worden. Normaal gesproken hebben ze hun consult en slapen dan bij ons thuis. Ze gaan dan naar binnen voor de operatie en slapen weer uit en gaan terug naar huis als ze niet meer dan 3 uur verderop wonen. Voor degenen van verder weg spelen we een week lang verpleegster en zorgen we ervoor dat ze elke 2 uur druppels in hun ogen hebben en dat ze een zonnebril gebruiken als ze naar buiten gaan. Ik heb nog een paar zonnebrillen die ik heb gereserveerd voor de operaties, maar heb er binnenkort meer nodig. Een van de voorgangers was zo blij, hij zei dat hij het gevoel had dat hij zijn leven had teruggekregen. Eerst zag hij alleen maar licht en donker. Binnenkort zal zijn andere oog worden gedaan.
Velen hebben diabetestests nodig. Deze zijn niet gemakkelijk te vinden, soms kunnen we niet eens malariatests krijgen in het ziekenhuis. Prijs de Heer voor zijn gunst aan de bevolking van Mozambique op dit moment.

Het testen van de ogen in voorbereiding op de operatie in de oogclinic

Onze medewerkers zijn op vakantie, behalve José  en trouwe Elias die zich vrijwillig heeft aangemeld om ons een extra week te helpen om wat dingen af te maken voordat hij op vakantie gaat. Niemand is echt op vakantie, want ze gaan allemaal op het land werken.

Margarida is al 3 maanden bezig met haar 2e kuur voor tbc. Ook waren er symptomen van malaria. We renden naar alle apotheken op zoek naar een test omdat het ziekenhuis er geen had. Uiteindelijk  gevonden en ze testte positief. Ik bewaar altijd een paar dozen medicatie zodat ze meteen  met haar behandeling kon starten.
De situatie met de ziekenhuizen en de overheid is vervelend. Quina ging voor haar opleiding naar een gebied met een grote cholera-uitbraak. Ze wilden het niet melden in de media en aan de bevolking omdat er geen medicijn was! We stuurden veel dozen met behandelingen en chloortabletten en Muringa-zaden om te helpen bij de zuivering van het drinkwater. Het is nu een paar maanden later. In andere gebieden is er een ook cholera-uitbraak, een paar mensen zijn positief getest. Maar er mag ook nu geen ruchtbaarheid aan worden gegeven.  Men speelt met het leven van mensen. Mozambique is geen goed land om ziek te zijn.

De afgelopen 11 maanden hebben we veel gelegenheid gehad voor bijbelonderwijs en –training. Drie keer werd onze basis gebruikt.  De eerste was voor 60 predikanten, daarna voor de 43 predikanten uit verschillende gebieden in de provincie Zambézia. Als laatste voor mensen rondom Mocuba en ook onze damesconferentie die een prachtige gelegenheid was voor Gods woord om te delen.

De mensen die met Albinisme leven, ongeveer 200 bij ons bekend, hebben zonbescherming voor de huid en lippenbalsem gekregen met goede uv- crèmes voor de droge huid. Brillen, zonnebrillen en hoeden, allemaal dankzij de vriendelijkheid van velen. Iedereen kreeg wat nodig is voor het hele jaar. De Heer maakt werkelijk dingen mogelijk die wij als onmogelijk beschouwen.
Veel van deze mensen met albino hebben al een kankergezwel dat het komende jaar aandacht nodig heeft. Ik heb wijsheid nodig, want hoe verder? Waar kunnen ze worden behandeld? Moet ik eventueel een groep naar Malawi brengen?

Bedankt allemaal voor jullie gebeden en financiële steun. Zonder jullie hulp zouden we ons werk niet kunnen doen: voorzien in de behoeften van weeskinderen met voedsel, medicijnen, schoolmaterialen en kleding, preventie van kanker, het zicht teruggeven, voorgangers bemoedigen en toerusten met het werk dat God hen heeft gegeven, altijd proberen gastvrij te zijn, voldoen aan de behoeften van de gemeenschap met Gods voorzienigheid.

Gebedsverzoeken:

  • Voor wijsheid, kennis, inzicht en de liefde die nodig is voor onze patiënten.
  • Schoolvoorbereidingen voor 2024.
  • Quina, Isac en Marta: om de studie voort te zetten zonder veel onderbrekingen.
  • Bescherming voor de kinderen die nu bij familie zijn. Het is nu een tijd van honger en hard werken met veel malaria en cholera.

Hartelijke groet van Bernadette en haar kinderen en medewerkers.

Het gezin van Bernadette

Ook namens de stichting willen we iedereen hartelijk bedanken! Het is geweldig hoe trouw en betrokken jullie blijven! Daarvoor heel héél veel dank. Voor nu wil ik iedereen gezegende feestdagen toewensen. En ook voor een ieder van ons wens ik de zegen van God in ons doen en laten. Wijsheid, kennis, inzicht en Liefde voor iedereen.

Veel groeten van Steef, Marieke, Loes en Artina

Stichting Redt de kinderen van Mozambique

www.bernadettejansen.nl

Bankrekeningnummer NL76 RABO 0312 4239 50
t.n.v. Stichting Redt de kinderen van Mozambique
Uw gift is aftrekbaar voor de belasting.