Nieuwsbrief Stichting Red de kinderen van Mozambique, april 2023

Er is weer van alles gebeurd in Mozambique, dus het is tijd voor een update.

Verblijfsvergunning

Bernadette is al 4 maanden bezig om haar verblijfsvergunning te verlengen. Om de 5 jaar moet dit gebeuren en het geeft Bernadette veel stress. Tal van formulieren en papieren moeten ingevuld worden en deze worden vervolgens van kantoor naar kantoor en van stad naar stad gezonden. Tussendoor raakt dan ook nog het een en ander kwijt waardoor er weer nieuwe papieren ingevuld moeten worden. Kortom: een stressvol gebeuren. In mei loopt haar oude verblijfsvergunning af, dus ze is net op tijd. Bernadette bakt daarna een taart om het te vieren. 😊

Orkaan Freddy

In maart kregen Mozambique en Malawi bezoek van orkaan Freddy. Helaas heeft dat geleid tot heel veel narigheid en schade en zijn veel mensen overleden. Gelukkig heeft Bernadette niet heel veel schade opgelopen. Een paar bomen van de buren zijn op haar terrein gevallen, waardoor er wat muren zijn ingestort van de omheining. De plaatselijke bevolking heeft echter gammele huizen dus veel mensen zijn hun dak of in veel gevallen hun hele huis kwijt. Quina woont en studeert in Quelimane en ook het dak van haar huis was weggewaaid en zij had veel schade aan haar schoolboeken. Gelukkig was ze, op het moment van de orkaan, thuis bij Bernadette. Bernadette is 2 weken geleden naar Quelimane geweest en daar was de situatie nog verschrikkelijk slecht. Nog een gevolg hiervan is dat de oogst grotendeels gaat mislukken door alle regen. Omdat ook in Malawi de oogstschade groot is, zal de voedselvoorziening in Mozambique weer een groot probleem worden komende maanden.

Ik verbaas me elke keer weer hoe flexibel de Mozambikaanse bevolking is. De afgelopen 4 jaren zijn er al diversen keren veel huizen ingestort door weersomstandigheden en de bevolking blijft positief en pakt de draad weer snel op, ondanks het harde leven in Mozambique.

Veel huizen ingestort

Brillenproject

Meer dan 10 jaar geleden heeft een Amerikaans echtpaar en hele container met brillen geschonken aan Bernadette. Het was een hele toer om die container in Mocuba te krijgen destijds. Al die jaren geeft Bernadette brillen aan mensen die het nodig hebben. Elke 3e dinsdag van de maand komen er ongeveer 200 mensen voor een bril. De bodem van de container begint zo langzamerhand zichtbaar te worden, maar het goede nieuws is dat er waarschijnlijk binnenkort een oogclinic in Mocuba komt. Dat zou een prachtige oplossing zijn voor de oogproblemen in Mocuba, al zullen de arme mensen daar weer geen geld voor hebben. Bernadette test de ogen van de mensen met een ouderwetse testkaart met rondjes die hier in Nederland vroeger ook werd gebruikt. Naar aanleiding daarvan bepaalt Bernadette de sterkte van de glazen. Tevens is het in Mozambique ook wel een status om een bril te hebben. Regelmatig kom je mensen tegen met een bril zonder glazen, want ja, het oog wil ook wat. 😉

Voor de albino’s organiseert Bernadette een speciale dag om de ogen te testen. Afgelopen maand kwamen er 200 albinokinderen en volwassenen uit de regio. Er is een soort hulpgroep opgericht voor albino’s, zodat ze wat meer hulp krijgen. Tevens deelt ze dan zonnebrandcrème uit en behandelt de eventuele brandwonden. Bernadette vindt dat een heel intensief gebeuren, omdat de concentratie van de albino’s laag is, dus duurt alles langer en is het intensiever.

Uitdelen van zonnebrandcreme aan 2 albino kinderen

Melkpoeder

Momenteel heeft Bernadette enkele baby’s die ze voorziet van melkpoeder omdat de moeder bij de geboorte is overleden of omdat er andere complicaties zijn. Dit is een dure aangelegenheid, maar o zo nodig en Bernadette doet wat ze kan.

Weekje familie

In de vorige nieuwsbrief hebben we verteld dat het met de moeder van Bernadette niet heel goed gaat. Bernadette is er in december/januari 4 weken geweest. Haar moeder lijdt aan dementie en is zwak. Ze is weer wat opgeknapt en Bernadette heeft besloten om in mei een weekje naar haar moeder en broers in Kaapstad te gaan. Tevens kan ze dan de bruiloft van haar neefje bijwonen. Nu haar moeder haar misschien nog kent, wil ze wat extra tijd doorbrengen met haar. Margarita, een van de medewerksters, komt in huis om voor de kinderen te zorgen.

Jeugdtraining zondagschool

Afgelopen maand waren er 18 provinciale zondagschoolleiders bij Bernadette voor een training hoe de zondagschool in hun kerk op te zetten en uit te breiden. Hulisses heeft de training gegeven gedurende een weekend. Hij werkt bij Bernadette en doet ook de bijbelvertelling bij de kinderen van de dagopvang. Tevens hebben de cursisten veel materiaal meegekregen om dit vervolgens weer uit te delen in verschillende kerken onder zondagschoolleiders in hun provincies. Op deze manier wordt het onder ongeveer 300 a 400 kerken verspreid. De cursisten waren enthousiast en hebben er veel van opgestoken.

Kinderen van Bernadette

De kinderen die Bernadette heeft geadopteerd zijn Isac, Quina, Martha, Felix, Antonio, Julia en Annie. Zij doen het allemaal goed. Felix, Antonio, Julia en Annie zitten op de basisschool, Isac doet een studie verpleger in Maputo, Quina doet een opleiding verpleegster in Quelimane en Martha doet een opleiding kraamverpleegster in Mocuba. Zij werken alledrie hard aan hun studie. Bernadette is dankbaar en trots dat ze voor deze kinderen mag zorgen en ze een toekomst kan geven.

De dagopvang

Met de kinderen van de dagopvang gaat het heel goed. Bernadette valt het op dat de kinderen na de covidperiode echt genieten van de dagopvang. Ze geniet van het spelen en lachen van de kinderen. Ook de plaatselijke scholen zijn erg blij met de dagopvang. De kinderen die bij Bernadette op de dagopvang hebben gezeten, lopen zeker een jaar voor op de overige kinderen als ze naar de regionale school gaan.  eker een jaar voor op de overige kinderen als ze naar de regionale school gaan.

Dank- en gebedspunten

  • dank dat Bernadette haar verblijfsvergunning rond heeft voor de komende 5 jaar
  • dank dat iedereen binnen het project orkaan Freddy heeft overleefd.
  • dank voor alle mensen die Bernadette, op wat voor manier ook, ondersteunen
  • bid voor de studie van Quina, Izac en Martha
  • bid voor de vele mensen met malaria momenteel
  • bid voor gezondheid van Bernadette, haar kinderen en personeel

Namens Bernadette iedereen hartelijk dank voor de betrokkenheid en steun van al vele jaren. Ze wenst iedereen een fijne warme zomer toe.

Hartelijke groeten,

Steef, Artina, Marieke en Loes

Stichting Redt de kinderen van Mozambique

www.bernadettejansen.nl

Bankrekeningnummer NL76 RABO 0312 4239 50 t.n.v. Stichting Redt de kinderen van Mozambique

Uw gift is aftrekbaar voor de belasting.