Nieuwsbrief Stichting Red de kinderen van Mozambique, april 2021

Beste vrienden, kennissen, supporters van Bernadette,

Het is weer tijd voor een update van het wel en wee van het project van Bernadette in Mocuba, Mozambique. Het is zeer warm geweest in Mozambique de afgelopen maanden. Dit is een tendens van de laatste jaren in heel Oost-Afrika: perioden met veel regen, met zware overstromingen afgewisseld met intense hitte. Dit doet het land en vooral de oogst helaas geen goed. Bernadette heeft in december vorig jaar zaden uitgedeeld aan ongeveer 50 families. Omdat het een goede kwaliteit was, konden de betreffende families nog wel wat oogst binnenhalen. Een redelijk geslaagde missie dus. In haar eigen tuin heeft Bernadette bonen gezaaid, maar het is al viermaal mislukt omdat het te droog was, de vijfde keer is het een beetje gelukt en verschijnen de eerste bonen. Jippie!!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image.jpeg

Het zal u niet ontgaan zijn dat het in het noorden van Mozambique behoorlijk onrustig is. Dit loopt al ongeveer vijf jaar, maar kwam niet zoveel in de publiciteit in het westen. Het is een ingewikkelde kwestie tussen verschillende godsdienstige groepering en economische kwesties. Er zit in dat gebied veel gas, waarbij diverse landen zijn betrokken. Ook de regering is laks met optreden. Het is dus een ingewikkelde strijd met diverse achtergronden, maar wel een met verschrikkelijke gevolgen waarbij veel slachtoffers vallen. Bernadette heeft gelukkig geen last van deze ellende.

Net als in Europa heeft Afrika ook nog steeds te maken met Covid-19. Bernadette heeft veel maatregelen moeten nemen om de dagopvang weer open te stellen. In plaats van 120 kinderen kunnen er nu maar 60 kinderen naar de dagopvang komen. Ze komen twee uur per dag. Ze heeft buiten allemaal zitpaaltje gemaakt op 1,5 meter voor de kinderen. Ze moest een kraantje maken om de handen te wassen. Ze vangt daarvoor het water van het dak op in een tank dat weer naar de kraantjes stroomt (zie foto). Ze heeft een soort buitenpodium gebouwd om zo in de buitenlucht toch de kinderen te kunnen ontvangen. Voordat ze op 1 april openging, kreeg ze eerst inspectie van de landelijke autoriteiten. Ze hadden overal wel iets op aan te merken of gaven advies over dingen die ze nog nooit ergens anders hadden gezien en die op geen enkele school in Mozambique te vinden zijn. Dit irriteerde Bernadette mateloos, maar ze kent het systeem en is hier niet echt op ingegaan. Achteraf kreeg ze te horen dat ze haar systemen en werkwijze in meerdere steden landelijk als voorbeeld gingen stellen. Ja, dit is Mozambique!!

anderhalve meter afstand ivm corona
Nieuwe kranen aangelegd ivm de corona maatregelen

De kinderen die bij Bernadette wonen gaan ook allemaal weer naar school. Normaal zitten er soms 170 kinderen in een klas, nu mogen het er maar twintig zijn. Om een indruk te geven van de chaos, volgt hier het schoolschema van de kinderen van Bernadette: Antonio (9) en Julia (12) gaan naar school van 6.30 – 11.00 uur op maandag en donderdag. Martha (16) van 18.00 uur tot 22.30 op maandag en donderdag. Felix (12) en Annie (5) zitten op een soort privéschooltje en gaan iedere dag naar school, Annie van 7.00 – 11.30 uur en Felix van 12.00 – 17.00 uur. Ook voor Bernadette is het even een puzzel om het “gezin” een beetje ordelijk te laten verlopen.

Klaar voor de nieuwe schooldag
Zee en zijn broer wonen al sinds hun 4e jaar achter het huis bij Bernadette. Ze hebben ook op de dagopvang gezeten. Bernadette heeft jaren geleden een huisje voor hen gebouwd, omdat ze verder niemand hadden. Ze steunt hen nu nog steeds met allerlei dingen. Op de foto de boeken, tas en schooluniform voor het nieuwe schooljaar. Helemaal trots zijn ze!!

Isac (21) is vertrokken naar Maputo om daar een opleiding te starten als verpleegkundige. Hij verblijft daar bij familie. Quina (20) wil medicijnen gaan studeren in Tete of in Nampula. De selectie is streng en er zijn weinig plaatsen. Mocht dit niet lukken, dan gaat ze in Quelimane de opleiding starten. Een andere belangrijke hulpvoorziening is het uitdelen van brillen. Veel mensen hebben slechte ogen en een opticien is in Mocuba niet te vinden, laat staan een goede bril. Bovendien is het ook nog een soort status om een bril op je neus te hebben of in ieder geval in je borstzakje. Bernadette selecteert zo nauwkeurig mogelijk de mensen die echt een bril nodig hebben. Door een stukje te lezen (hardop) en door middel van zo’n ouderwetse kaart met rondjes probeert ze een goede bril te verstrekken. Ze krijgt vaak een grote glimlach terug als een slechtziende een bril opzet, er gaat soms een wereld voor hen open.

Bernadette vraagt gebed voor het volgende:

 Gezondheid en energie voor haarzelf de kinderen en haar team

 Regen voor de gewassen

 voor de plaatselijke kerken die ook al lange tijd geen bijeenkomsten hebben gehouden

 voor de thuissituatie van de kinderen van de dagopvang, de armste gezinnen worden het meest getroffen door de corona maatregelen

 voor Quina en Isaac voor een goede start met hun studie

Bernadette is erg blij met de steun die ze krijgt vanuit Nederland. Ook is ze heel blij met het contacten team van de Evangelische gemeente de Ark uit Nijkerk dat doet haar goed. Bernadette wil iedereen bedanken die haar in wat voor vorm ook steunt en doet hierbij de hartelijke groeten vanuit Mocuba.

Hartelijke groeten, Steef, Artina, Marieke en Loes Stichting Red de kinderen van Mozambique

www.bernadettejansen.nl

NL67RABO031242350