Nieuwsbrief Stichting Red de kinderen van Mozambique, september 2020

Nieuwsbrief, september 2020 Stichting Red de kinderen van Mozambique Beste vrienden, supporters van Bernadette,

Het is een roerige tijd op de gehele aardbol. De hele wereld staat een beetje op z’n kop door het coronavirus. Ook Mozambique ontkomt er niet aan. De dagopvang zit al maanden dicht en de lockdown is nog steeds van kracht in Mozambique. In een land waar zoveel mensen in kleine hutjes wonen valt het niet mee om 1,5 meter afstand te houden om maar niet te spreken van het openbaar vervoer waar mensen vaak opeengepakt in een busje worden gepropt. In Mozambique is er geen mogelijkheid om getest te worden. Omdat er geen testmateriaal is, weet niemand hoeveel mensen er besmet zijn en hoeveel mensen er aan overlijden. De kerken proberen hier en daar om weer beperkte diensten te gaan houden. De nodige maatregelen zijn ook daar van kracht,.onder andere het wassen van de handen en 1,5 meter afstand houden. Veel kerken en gemeenschappen hebben weinig of geen water. Bernadette geeft aan veel kerken een tippy tap (zie foto). Dit heeft ze zelf bedacht. Een jerrycan opgehangen tussen twee palen met een touwtje eraan verbonden tot aan de grond, waarbij ze door middel van hun voet de jerrycan een beetje kantelen zodat er water uitkomt zonder dat je daarbij de handen hoeft te gebruiken. Ook zijn de kerken verplicht om materialen te hebben om de temperatuur van de bezoekers te meten, maar dit is erg duur en bijna niet te krijgen. Bernadette helpt waar mogelijk is.

Bernadette krijgt regelmatig heel veel brillen uit Amerika. Elke vrijdag komen er ongeveer 150 mensen langs om hun ogen te meten en om een bril te krijgen. Ook dat lag de laatste maanden helemaal stil. Vanaf 1 oktober gaat Bernadette dit weer opstarten. Ze heeft een apparaat aangeschaft om op afstand de temperatuur van de bezoekers te meten om zo de zieke mensen eruit te pikken en door te sturen naar het ziekenhuis voordat ze geholpen worden met hun ogen. Gelukkig kan ze zo toch op een veilige manier de mensen aan een bril helpen. Uiteraard zijn hierbij ook handen wassen en mondkapjes verplicht.

In de tussentijd heeft het personeel niet stilgezeten. Bernadette heeft een opfriscursus over medicinale planten gegeven. Ze hebben zich gefocust op de papajavrucht. De groene papaja is een desinfectiemiddel, helpt tegen het bestrijden van wormen en schimmelinfectie, kan worden gebruikt bij het koken om vlees mals te maken, helpt tegen een lichte vorm van malaria en kan ook nog worden gebruikt als zeep. Een rijpe papaja bevat veel vitamine A, B en C. Mozambique heeft geen toegang tot veel medicijnen en zalfjes maar heeft wel veel bomen en struiken waar veel ziektes mee bestreden kunnen worden. Gelukkig hebben veel mensen de beschikking over een papaja boom. Een soort Afrikaanse apotheek.

Ook heeft het personeel flink geklust. De wc’s zijn geschilderd, de kozijnen zijn vervangen en geschilderd, er is een wateropslag gemetseld bij de kinder-wc, er zijn stoeltjes en tafeltjes gemaakt van sloophout, er zijn veel planten en groenten gezaaid en er is een nieuw kippenhok gebouwd. Alle personeelsleden helpen mee om zo de kosten zoveel mogelijk te beperken.

In normale omstandigheden is 1 juni nationale kinderdag in Mozambique. Dit is voor de kinderen echt een hoogtepunt in het jaar. Veel kinderen vieren hun verjaardag niet omdat ze vaak niet eens hun geboortedatum weten. Bovendien krijgen kinderen zelden een cadeautje. Daarom is deze kinderdag ingesteld. Omdat de dagopvang dicht zit, heeft het personeel alle kinderen persoonlijk thuis bezocht en bij alle kinderen een pakketje afgegeven met zeep, een mondkapje en wat lekkers. Het was tevens een goede gelegenheid om te kijken hoe de situatie bij de kinderen is en wat de grootste behoeftes zijn. Er is gebleken dat bij veel huizen de grasdaken aan vervanging toe zijn en dat er weinig tot geen toiletfaciliteiten aanwezig zijn. Tevens werd de gezondheid van de kinderen gecheckt en gekeken hoe de voedselvoorziening was, en waar nodig werd er hulp geboden. ​

Bernadette vraagt gebed voor de volgende zaken: 

De droogteperiode is al vroeg begonnen. Er is nu al een gebrek aan water, terwijl de droogte aanhoudt tot januari. Bid voor regen en voor genoeg voedsel. 

Er is momenteel veel malaria. Bid voor bescherming voor de kinderen en Bernadette. 

Bid voor geestelijke groei binnen de kerken en daarbuiten. 

Bid voor de mensen die lijden aan HIV. Het is momenteel heel moeilijk om aan medicijnen te komen voor HIV. 

Bid voor Bernadette. Ze heeft veel spier- en gewrichtspijn.

Bid voor geestelijke en lichamelijk steun.

Wij als stichting en Bernadette zijn blij en dankbaar dat het werk van Bernadette een warm hart wordt toegedragen en dat al ruim 15 jaar. Iedereen hartelijk dank voor alle steun in wat voor vorm dan ook. Wij hopen dat u haar en de mensen in Mocuba blijft steunen.

Hartelijke groeten, Bernadette, Artina, Marieke, Steef en Loes

Stichting Red de kinderen van Mozambique www.bernadettejansen.nl Rabobank: NL76 RABO 0312 4239 50 ​