Nieuwsbrief Red de kinderen van Mozambique, april 2020

Beste vrienden van Bernadette,

Op deze 2e  paasdag, het feest van de Hoop en de Redding schrijf ik u. Ik wil u bijpraten over hoe het met Bernadette en de kinderen gaat en hoe de situatie in Mozambique is waar het coronavirus ook z’n invloed heeft.

Toen de grenzen met Zuid-Afrika dicht gingen kwamen er nog gauw 23.000 mensen de grens over, Mozambique in. De 2 weken quarantaine werd niet in acht genomen. Er wordt amper getest in Mozambique, er wordt dan ook gezegd dat er 20 besmettingen zijn in het hele land, een aantal in de hoofdstad Maputo en een aantal in het noorden. Met Bernadette en de kinderen gaat het goed, ze zijn gezond en zijn samen thuis. De scholen in Mozambique zijn ook gesloten en er mogen maximaal 10 mensen samenkomen. Er wordt 1x per week huiswerk (voor de grotere kinderen) op school opgehaald en dit wordt thuis gemaakt, een deels vergelijkbare situatie met hier wat dit betreft. De school van Bernadette zelf (op het terrein) is ook gesloten. Maar dat betekent ook dat de kinderen die anders elke dag kwamen 2 maaltijden per dag mislopen in deze toch al moeilijke situatie. Het hongerseizoen is zo goed als over, de bonen, mais en pinda’s kunnen geoogst worden, maar op de markt is weinig te krijgen. Bernadette maakt nu voedselpakketten die Elias (één van de medewerkers) bij de kinderen van de school met de motor langs bezorgt, zodat ze in ieder geval wat te eten hebben. Het voedselpakket bestaat uit heel basale dingen: rijst, mais, bonen, olie, suiker, zout, wat fruit en, heel belangrijk, zeep!

Het hek van het terrein van Bernadette is ook dicht, alle activiteiten zijn stil gelegd. Er worden geen brillen uitgedeeld en er komen geen mensen meer langs. Een aantal werkers van Bernadette komt 1 dag (verspreid over de week) langs om wat werk te doen.

Bernadette heeft deze periode aangegrepen om onderhoud te plegen aan de gebouwen. Vorig jaar berichtten we u over het feit dat de muskietengazen voor de ramen vervangen moeten worden. Dit is nu in volle gang. Wat kapot is aan de kozijnen wordt gerepareerd en deze worden geverfd. ​

De mensen die al ziek waren, AIDS hebben of HIV positief zijn, hebben het extra zwaar. Zij hebben weinig reserves en hun situatie is zorgelijk. Bernadette probeert, op afstand, zoveel als mogelijk is te doen, dit betreft dan met name in het voorzien van eten.

Bernadette had begin dit jaar als jaardoel: groeien in geloof in God en om dat uit te dragen in elk terrein waarop ze werkt. Nu de kerkdiensten niet meer bezocht mogen worden en ook de jeugdgroepen van haar ‘eigen’ kinderen niet door gaan, zijn ze thuis kerkdiensten en bijbelstudie gaan houden. Elke zondag houden ze een dienst met muziek via een projector en 1 van de oudere kinderen bereidt een bijbelgedeelte voor om iets te delen hierover met de anderen. Het zijn mooie bijeenkomsten, waarin Bernadette ziet welke inzichten de kinderen al hebben en hoe ze de afgelopen jaren gegroeid zijn. Dit is iets om heel dankbaar voor te zijn. Ook is voor de mensen die veel bij Bernadette kwamen op hun mobiel de luisterbijbel gedownload zodat zij hier naar kunnen luisteren. Veel mensen kunnen niet lezen, dus dit is een enorme verrijking! In deze moeilijke tijd worden de mogelijkheden die er wél zijn aangegrepen om door te gaan met het delen van Gods liefde en Zijn woord.

Bernadette is ook de pinda’s en andere planten die rijk zijn aan voedingsstoffen aan het conserveren en bewaren zodat de kinderen extra verrijkt eten kunnen krijgen om weer aan te sterken wanneer zij weer terug komen op school.

De tijd waarin we nu leven, waar we dachten alles in de hand te hebben en de wereld te kunnen maken en besturen, maakt dat we ons klein voelen en afhankelijk. Ik hoop en bid dat dit ons afhankelijker van God maakt en dat we ons uitstrekken naar de Bron van het leven en daar onze hoop op vestigen, niet om het hier op aarde goed te hebben, maar dat we de eeuwigheid voor ogen houden in alles wat we doen. Zo kan Pasen ons dit jaar een nog diepere betekenis geven.

Heel veel dank voor uw trouw en betrokkenheid.

Hartelijke groet van, Bernadette, Loes, Artina, Steven en Marieke