Nieuwbrief december 2019

Beste vrienden, supporters van Bernadette,

Het jaar 2019 ligt weer achter ons. In Mozambique is er veel gebeurd in 2019. Onderstaand een brief van Bernadette over wat er zoals is gebeurd binnen haar project. Wij als Stichting willen iedereen hartelijk bedanken voor de financiële en geestelijke steun in wat voor vorm dan ook in het afgelopen jaar. Wij hopen en bidden dat u ook in 2020 het project wilt blijven steunen. Wij wensen iedereen een gezegend en gezond 2020 toe!!

Jaaroverzicht door Bernadette 2019

In januari zijn we de school gestart met 90 wees- en kwetsbare kinderen. In de 1e week moesten de 3-jarigen die nieuw waren op school veel huilen en hun tantes, die thuis voor hun zorgen, moesten in de buurt blijven zodat de kinderen konden wennen. Met een hoop geduld van juf Paula, veroverde ze in een week hun hart en wilden de kinderen om 13.00 ’s middags, als de school was afgelopen, niet meer naar huis. Aan het begin van het schooljaar krijgt elke leerling zijn eigen tandenborstel en start de dag met tandenpoetsen. Dit is nieuw voor de kinderen, want tandenpoetsen wordt door de meeste mensen niet gedaan in Mozambique, wegens gebrek aan tandenborstels en tandpasta. Door het jaar heen proberen we alle 90 kinderen tenminste 3 sets kleding en ondergoed te geven en daarnaast pen en papier en speelmateriaal voor op school.

Osivela wa Yesu geeft de kinderen ‘s morgens een goed, verrijkt, ontbijt en voor ze naar huis gaan een lunch, met name in januari als de kinderen na de vakantie terugkomen, zijn ze vaak toch wat ondervoed, omdat november- maart het ‘hongerseizoen’ is, de nieuwe oogst wordt pas in maart verwacht. Dit jaar was de oogst voor een deel verloren gegaan door de cycloon die over Mozambique geraasd heeft. Dit heeft voor veel regen gezorgd, waardoor gewassen weggespoeld zijn. De kinderen kregen extra Muringa, een plant met veel voedingswaarde en na een paar maanden zagen de kinderen er beter uit en ook hun haar en huid kregen weer meer kleur.

We waren dit jaar in staat om 3 oma’s, die alles kwijt waren geraakt door de regen, te helpen met het bouwen van een stenen huis. Zij sliepen de afgelopen 6 maanden in een kerk met een grasdak. Het bouwen van de huizen kon gelukkig afgerond worden voor het nieuwe regenseizoen aanbrak. We zijn hier erg dankbaar voor.

In januari wordt ook de speeltuin op het terrein weer opgeknapt zodat de kinderen er veilig kunnen spelen. Ook worden de ramen nagekeken of de horrengazen tegen de muggen nog heel zijn en zo nodig vervangen. De oudere kinderen, veel weeskinderen die inmiddels zijn doorgestroomd naar andere scholen, helpen we nog met hun uniformen, schoolspullen en ook schoolgeld omdat ze anders niet kunnen starten met hun nieuwe schooljaar. De oma‘s en tantes kunnen zich dit vaak niet veroorloven. De kinderen die de school bij Osivela wa Yesu verlaten krijgen ook een uniform en schoolspullen.

Toen Loes en Marieke ons in juni bezochten mochten de kinderen zelf 2 onderbroekjes uitkiezen en genoten ze van een heerlijke Nederlandse stroopwafel. Ook hadden zij nieuwe tandenborstels meegebracht en konden we met een speciale gift 350 muskietennetten kopen en wat dekens voor de oma’s en weeskinderen die het het meest hard nodig hadden.

Dit jaar waren er ernstige situaties met Tuberculose, één van de 3-jarigen was al even ziek voor ze naar het ziekenhuis ging. Daar werd niet direct de diagnose gesteld. Hullius, één van onze medewerkers heeft met een hoop geduld en doorzettingsvermogen het voor elkaar gekregen dat de juiste onderzoeken werden ingezet en de goede behandeling gestart kon worden. Het gaat nu goed haar, ze kon gedurende 6 maanden niet naar school komen ivm besmettingsgevaar, maar ze werd regelmatig gecontroleerd en we konden haar familie ook helpen met voedsel.

We hebben dit jaar ook 4 jongens met Multiple Scleroses, van het zelfde gezin, kunnen helpen met voor ieder een rolstoel en een looprek. Dit was voor mij persoonlijk een ‘highlight’, als je soms denkt dat dingen onmogelijk zijn en God maakt het mogelijk.

Door de cycloon en de verloren gegane oogst, hebben we veel meer voedselpakketten uitgedeeld aan de mensen die het hard nodig hadden. Jamie en Esprancas overgrootmoeder, die amper kan zien en lopen, leefde altijd van de opbrengst van haar land, maar dat was dit jaar niet meer mogelijk. Nadira heeft Aids en woont met haar gehandicapte opa en oma, ook zij konden ondanks hun harde werken niet genoeg oogsten. Martha en Isacs oma wordt te oud om het land nog te bewerken. De oma van Daniel, Demitire, Mellenia en Rachel is ziek en kan ook niet meer voor haar kleinkinderen zorgen. Neima Azolra Artiza en Elizabeths moeder heeft Aids, ook zij was een harde werker, maar ze heeft de kracht niet meer om het zware landwerk te doen. Betinas oma heeft ook TB en zware Astma, waardoor ze amper kan werken. Morenos tante die nu voor 18 weeskinderen zorgt, moest speciale maatregelen nemen toen het 8 jarige meisje veel te vroeg uit het ziekenhuis werd ontslagen om te voorkomen dat de andere 17 kinderen ziek werden. Maar God zij dank, zijn de anderen niet ziek geworden en is zij goed hersteld.

Activiteiten bij Osivela Wa Yesu

Naast de school en de kliniek is er elke 1e vrijdag van de maand een ogenspreekuur. Er wordt dan gekeken of er sprake is van problemen met in de verte zien of met lezen. Er komen zo’n 150-180 mensen op het spreekuur. Dat is heel vermoeiend, maar geeft ook heel veel voldoening als je ziet dat mensen ineens weer kunnen zien als ze de juiste bril op hebben. De grote glimlach die dan op de gezichten komt, is fantastisch. We hebben net weer een paar duizend brillen uit Amerika mogen ontvangen. Dit spreekuur kan doorgaan zolang de voorraad strekt.

Dit jaar konden we 25 baby’s helpen, waarvan de moeder bij de geboorte is overleden. Deze kinderen krijgen poedermelk en we houden ze in de gaten. Helaas zijn toch een paar van deze kinderen aan ziekten overleden.

Gedurende het jaar kwamen 1 of 2x per maand leraren uit de omgeving naar Mocuba om op ons terrein cursus te krijgen en lesmethoden uit te wisselen. Er zijn 120 leraren die hieraan mee doen. Het geeft ons de gelegenheid om onze kennis over de medicinale werking van planten te delen en om voorlichting te geven om HIV verspreiding te voorkomen.

‘Peace core’ heeft 4 evenementen per jaar, dit is het grootste Engelse theater evenement dat 2 dagen duurt. Hier komen ongeveer 150 jongeren naar toe vanuit het Noordelijke deel van Mozambique, het zijn altijd gezellige dagen met een hoop plezier waar thema’s verhelderend naar voren worden gebracht.

1x per jaar is er een vrouwenconferentie van verschillende kerken uit heel Mozambique. De conferentie duurde dit jaar 4 dagen en er kwamen 150 dames, waar Bijbelstudie centraal stond en verder ook workshops met creatieve activiteiten en verwennerij als manicure en pedicure.

Heel hartelijk dank voor uw gebeden en steun gedurende het hele jaar. Wij en onze gemeenschap om ons heen zijn erg dankbaar voor alles wat wij ontvangen hebben en de verlichting die dit gebracht heeft in de moeilijke persoonlijke omstandigheden, waardoor de toekomst er hoopvoller uitziet. Wij wensen u een mooie kerst en wensen u zegen!

Veel liefs Bernadette