Nieuwsbrief Red de kinderen van Mozambique, oktober 2019

Nieuwsbrief Stichting Red de kinderen van Mozambique, oktober 2019

Onze zomer is bijna ten einde, de lente in Mozambique is in aantocht. Dat betekent ook dat in oktober de dagopvang een aantal maanden sluit omdat iedereen zich gaat bezighouden met het aanplanten van de gewassen. Momenteel is de voorraad mais schaar dus de prijzen schieten omhoog. Gelukkig heeft Bernadette haar mais in mei al aangekocht, de prijzen waren toen ¼ van wat ze nu zijn. De plaatselijke bevolking heeft daarvoor niet de middelen wat inhoudt dat de hongertijd in aantocht is.

Bernadette kwam 2 maanden geleden in aanraking met een familie met 5 jongens waarvan er 4 de spierziekte MS hebben, in de leeftijd van 16, 14, 10 en 4 jaar. De vader van de jongens kwam bij Bernadette voor hulp. Ze besloten naar het ziekenhuis te gaan met de jongens. De zoon van 20 die gezond is nam zijn broer van 16 op de brommer, vader droeg de zoon van 14, de moeder droeg de zoon van 4 en een medewerker van Bernadette de zoon van 8. Zo gingen ze vol moed in colonne naar het ziekenhuis. De jongen van 16 had dringend bloed nodig, dus eerst moest er een donor gezocht worden met dezelfde bloedgroep gelukkig duurde dat maar 1 dag, vervolgens moest hij 2 dagen blijven om te checken of het bloed goed werd opgenomen. Het bloed moet Bernadette kopen in het ziekenhuis. Dat was helaas alles wat het ziekenhuis voor de 4 jongens kon doen. Bernadette kon het niet loslaten en ging op zoek naar rolstoelen. Ze ging naar Quelimane een stad 80 km van Mocuba, naar een adres waar ze in het verleden ook wel eens was geweest voor zulk soort hulpvragen, maar helaas de winkel was er niet meer. Het ziekenhuis in Quelimane maakt nu zelf de rolstoelen maar die kosten € 260,– per stuk, ook dat was geen optie. Bernadette belde een Nederlandse vriendin die werkt voor CODESA, een christelijke hulporganisatie. Via die vriendin kwam ze in contact met de directeur van de Codesa, Dhr. Silva. Hij nodigde haar uit en Bernadette deed haar verhaal over deze familie. Na haar betoog vroeg hij of Bernadette thee wilde, maar zo bescheiden als ze is, dacht ze ik verspil die man zijn tijd en sloeg de thee af. Ze moest toch nog even wachten was zijn antwoord. 2 minuten later ging de deur open en kwamen er 3 rolstoelen tevoorschijn. Bernadette viel bijna van haar stoel van verbazing en blijdschap. Haar gebed was verhoord. AMEN.

Afgelopen augustus heeft Bernadette een vrouwenconferentie gehouden bij haar op het terrein. Een hele drukke happening om te organiseren. Er waren 156 vrouwen uit verschillende provincies. Het gehele weekend verbleven ze op het terrein. Ze maakten gezamenlijk eten in de grote eetzaal en sliepen in de verschillende gebouwen. De eerste dag stond in het teken van voorlichting. Margarida een van de medewerksters gaaf workshops over medicinale planten tegen schimmel en ooginfecties, diarree en brandwonden. Deze kennis geven de vrouwen weer door in hun eigen gemeenschap. Een andere medewerker, Hulisses gaf onderwijs over malariepreventie. En Maria, een van de leraressen van de dagopvang, gaf voorlichting over het voorkomen van tienermoeders. Op de andere 3 dagen werden er bijbelstudies gehouden en was er ook tijd voor ontspanning. De vrouwen gingen bemoedigd en vol met informatie naar huis. Het was een geslaagde vrouwenconferentie.

Eind november wil Bernadette ongeveer een maand naar Zuid Afrika. Dit in verband met haar eigen gezondheid en om haar familie te zien. Voorgaande jaren ging het niet goed met de opvang van de kinderen die bij Bernadette in huis wonen, haar gezin. Daarom wil ze nu de 7 kinderen meenemen. Dit vraagt enorm veel voorbereiding, waar Bernaddette al een jaar mee bezig is. Nu had ze eindelijk de papieren in orde en zou de rechter er naar kijken….. Helaas, de beste man en zijn medewerkers zijn de papieren kwijt geraakt.. of ze weer opnieuw kunnen worden gebracht. Dus nog steeds onzekerheid…

De reis naar Kaapstad gaat via het openbaar vervoer, per bus. Dit duurt met de nodige overnachtingen en stops, op slechte wegen, ongeveer 2 weken! Voor de kinderen uiteraard een wereldreis en belevenis op zich, voor Bernadette waarschijnlijk niet echt heel ontspannend :).

 

Bernadette heeft de volgende gebedsverzoeken:

  • toestemming voor de reis en bescherming tijdens de reis naar Kaapstad en terug
  • bescherming voor de gezondheid van iedereen van Osivela wa Yesu
  • het schooljaar loopt ten einde, waarbij we voor alle kinderen die de dagopvang gaan verlaten een schooluniform wordt gemaakt door een aantal personeelsleden.
  • De kinderen op de scholen krijgen veel minder les omdat de leraren ingezet worden voor andere bezigheden en campagnes van de overheid. Dit betekent dat de kinderen zelf veel moeten voorbereiden voor het schriftelijk examen.
  • de komende verkiezingen van MozambiqueNamens Bernadette, haar medewerkers, Steef, Marieke, Loes en Artina willen we iedereen bedanken voor de zorg, gebed en ondersteuning van jullie allemaal. Velen doen dit al jaren, een trouwe schare, waar we ontzettend blij mee zijn. Want zonder steun is dit werk van bernadette onmogelijk. Soms is het lastig om keuzes te maken, want er is zoveel nood overal in de wereld. Wat is de basis om dan te kiezen voor iets? Dat kunnen lastige dingen zijn. Weet, voor Bernadette, de kinderen en volwassen van het project is de steun veel meer dan een druppel op een gloeiende plaat…. het kan het verschil maken tussen leven en dood. En iets wat we allemaal nodig hebben: dat we als mens GEZIEN worden!!Bernadette, Steven, Marieke, Artina en Loes
  • Hartelijke groet,