Nieuwsbrief, december 2017

 

 

bedankt2

 

Nieuwsbrief Stichting Red de kinderen van Mozambique

 

Dit jaar was een jaar met veel verrassingen, zegeningen maar ook verdrietige zaken.

In het begin van het jaar kwamen 2 oud leerlingen van de dagopvang, Antonio van 7 en Julia van 10 jaar oud bij Bernadette wonen. Hun moeder was overleden aan de gevolgen van malaria en omdat er verder geen familie in beeld was, hadden ze niemand die voor ze kon zorgen. De sociale dienst kwam met het verzoek bij Bernadette of de 2 kinderen bij haar mochten wonen. De kinderen hebben het goed naar hun zin en bloeien helemaal op. Julia heeft epilepsie. Gelukkig is dit momenteel redelijk onder controle. De enige moeilijkheid is haar school. Ondanks dat er veel werk en geduld in gestopt wordt maakt Julia weinig vooruitgang. De andere “gezinsleden” Elidio, Isac, Quina, Maninha, Felix en kleine Annie hebben het afgelopen jaar veel geleerd op school en bij Bernadette. Het zijn allemaal kinderen met een verschillende achtergrond, maar ondanks dat hebben ze het goed samen en gaan goed met elkaar om bij “Moeder Bernadette”.

Op de dagopvang waren dit jaar 90 kinderen. De meeste kinderen hebben een hele moeilijke thuis situatie. Een van de kinderen woont bij familie met nog 18 weeskinderen uit verschillende gezinnen waarvan de vader en moeder zijn overleden. Ze hebben geen mat om op te slapen, geen dekens, geen muskietennet, geen gras voor op het dak van hun huis en amper te eten. In zo’n situatie ligt malaria en andere ziekte op de loer en wordt dan verspreid over het gehele gezin. Bernadette heeft dit jaar alle kinderen van de dagopvang een muskietennet, een deken, 3 set kleding en ondergoed, en een schooluniform gegeven. De ernstige gevallen hebben ook nog een slaapmat en medische verzorging gekregen. Omdat veel kinderen een erg laag immuun systeem hebben, krijgen deze kinderen vaak ook medicatie op natuurlijke wijzen. Zoals bv maringa, maringa is een boom waarvan de bladeren worden gestamp en thee van getrokken,dit geeft een vitamine boost.

gedc0662

Tijdens de zomervakantie in juni afgelopen jaar, heeft Bernadette de leraressen naar een cursus gestuurd om te leren hoe ze om moeten gaan met kinderen met een trauma. De leraressen proberen deze kennis in praktijk te brengen bij de kinderen van de dagopvang. Afgelopen november hebben ze nog een vervolg cursus gehad van de Sociale Dienst. Bernadette werkt nauw samen met de plaatselijke instanties. Het is voor Bernadette wel moeilijk om al haar plannen uit te werken omdat de interactie van de plaatselijke instanties veel te wensen over laat.

Er zijn ook verdrietige dingen gebeurd in 2017. Nachtbewaker Aurelio in overleden. Hij was vader van 5 kleine kinderen. En Josepha, een van de meest enthousiaste vrouwen van de naaiclub is ook overleden aan malaria. Zij had met behulp van Bernadette een naaimachine gekocht en had thuis haar eigen handeltje opgezet door kleding te maken om te verkopen. Ze was een hele positieve vrouw met een flinke dosis doorzettingsvermogen en een vrolijke dame binnen de naaiclub. Ze is 35 jaar oud geworden en liet 8 kinderen achter tussen de 3 maanden en 18 jaar oud. Bernadette mist haar erg, als vriendin maar ook als kracht binnen haar project. Ook 2 kinderen van de dagopvang zijn dit jaar overleden, waarschijnlijk aan malaria. Dagelijks sterven er veel jonge mensen aan malaria. Margarita, een van de medewerkers, is al 6 maanden ziek, zij heeft TBC, en Hullises, een van de onderwijzers, heeft een versleten wervel in zijn rug. Hij heeft veel pijn en kan niet werken.

Elke 1e vrijdag van de maand organiseert Bernadette een oogclinic. Er komen ongeveer 150 to 180 mensen per keer met oogproblemen. Dit jaar heeft ze ongeveer al 3000 brillen uitgegeven. Deze brillen heeft ze gekregen van een Amerikaans echtpaar die elk jaar op bezoek komt en dan meehelpt en tips geeft om de oogclinics te organiseren. De brillen variëren van +1 tot +13.Het is elke keer weer een geweldig moment om te zien wat er gebeurt met iemand die heel slecht kon zien en dan een goede bril opzet. De lach die er dan verschijnt zegt alles.

In juni dit jaar heeft Bernadette een vrouwen conferentie georganiseerd. Veel vrouwen uit de wijde omgeving namen deel aan de conferentie. Bernadette organiseert dan Bijbelstudies en geeft cursussen over medicinale planten, en tips over hygiëne, aids en malaria bestrijding.

In juli dit jaar is er een nieuwe vrijwilliger komen werken binnen het project. Hij heet Chris en komt uit Amerika. Hij is erg behulpzaam en enthousiast. Hij heeft 2 voetbal teams opgericht. Een groep onder de 10 jaar en een team van 14+. Naast het voetbal geeft hij ze les in basis dingen zoals malaria preventie, gezondheidzorg en aidsbestrijding. Chris heeft tevens een leesgroep opgericht. Veel mensen in Mozambique kunnen niet lezen en schrijven. In oktober hebben 10 jonge mensen een cursus gevolgd. Deze 10 mensen komen uit verschillende kerken en gaan hun kennis doorgeven binnen hun gemeente. Tevens coördineert Chris ook nog 2 meisjes groepen die leren lezen, naaien, koken en krijgen les in hygiëne en aidsbestrijding. Bernadette pakt elke gelegenheid aan om de mensen zoveel mogelijk kennis mee te geven op allerlei vlakken.

Het schooljaar eindigt in Mozambique eind oktober. Momenteel is alles in voorbereiding voor het nieuwe schooljaar. Bernadette is eind november naar Zuid Afrika geweest voor controle voor haar gezondheid in verband met de borstkanker die ze een aantal jaren geleden heeft gehad. Gelukkig was alles goed.

Bernadette vraagt of u wilt bidden voor de volgende punten:

Voor de gezondheid van haarzelf en haar medewerkers zodat ze de gemeenschap kunnen helpen.

Voor de gezondheid en het welzijn van de kinderen

Voor wijsheid, kennis en inzicht voor het komende jaar.

Bernadette laat weten dat ze erg dankbaar is voor alle bemoediging, gebeden, financiële steun. Zonder dit alles zou ze niet in staat zijn om dit project te runnen en de mensen te helpen. Ze wenst iedereen veel zegen toe en een voorspoedig 2018. Bedankt voor alles.

Gezegende kerstdagen en een voorspoedig 2018

 

Bernadette, Artina, Steven, Marieke en Loes