Nieuwsbrief Stichting Red de kinderen van Mozambique, juni 2017

 

Nieuwsbrief Stichting Red de kinderen van Mozambique juni 2017

Bernadette laat  weten dat ze dankbaar is voor de steun die jullie haar geven, de meesten al jaren lang! Zonder deze steun zou het voor haar niet mogelijk zijn haar werk uit te voeren. Velen personen die maandelijks een gift overmaken, veel kerken die haar structureel ondersteunen, de jaarlijkse sap en tosti actie van een groepje tienervriendinnen tijdens de “boerenbeestendag” in Bunschoten. Een groepje fanatieke vrouwen die trouw kaarten of authentieke kadootjes blijft maken en verkopen of iemand die nu de schoolopleiding van Felice betaald, nadat zij hem in 2009 tijdens een bezoek aan Bernadette als baby binnen zien komen, nu krijgt hij een kans op een goede opleiding. Zomaar een greep van de manieren van ondersteuning, geweldig toch!
Bernadette doet haar werk nog altijd met hart en ziel en hoopt dit lang te blijven doen.  Ook al doet ze haar werk met veel plezier, het kan met tijden toch eenzaam zijn. Het is voor haar fijn als we haar ook steunen op het persoonlijke vlak. De meest handige manier is bijvoorbeeld door het sturen van een app. U kunt onderaan deze brief haar telefoonnummer vinden. Ze zal niet altijd in de gelegenheid zijn om terug te appen. Het effect  is wel: we denken aan je! Ín de gezinssituatie is wat veranderd. Bernadette heeft nu 8 kinderen (in de leeftijd van 2 tot teenagers) waar ze een soort voogd van is. Hier ging enorm veel papierwerk aan vooraf. Vaak zijn bepaalde papieren nauwelijks te achterhalen, terwijl ze wel essentieel zijn . Zoals het er nu uitziet, is het rond. Bernadette vraagt uw gebed voor het opvoeden van deze kinderen mbt onder meer de gezondheid en opleidingen. Met name Julia heeft een zwakke gezondheid.
De kinderen in de dagopvang krijgen als vanouds belangrijke zaken aangeboden: een goede basis voor het vervolg onderwijs op de lagere school, maaltijden, allerlei vaardigheden en gezondheidschecks. Alle kinderen zijn  qua geloof welkom maar vanuit de opvang is de grondslag dat Jezus onze Redder  is, met wie wij een persoonlijke relatie mogen opbouwen. Uw financiële bijdrage worden daarnaast gebruikt voor dekens, muskietennetten, sandalen, tandenborstels, ondergoed en 1 of 2 paar boven kleding. De meeste kinderen zijn niet in staat om ook maar iets van deze dingen zelf aan te schaffen. De docenten van de opvang  en enkele voorgangers volgen nu een training mbt crisis en traumatische gebeurtenissen. Hoe kunnen zij beter omgaan met deze kinderen en hun families.
Normaliter is 1 juni Kinderdag. De enige dag in het jaar die gevierd wordt. De meesten kinderen weten niet wanneer ze geboren zijn en de kerstdagen zijn overwegend een periode van grote honger. Daarom is gekozen om 1 nationale dag te kiezen waarop de kinderen mogen spelen en lekkere dingen krijgen. Een waar feest ! Dit jaar is voor het eerst dat Bernadette een feestweek organiseert, op 12 tot 16 juni. Het is dan de Africa Childrens Week. Naast spelen en vermaak, krijgen de kinderen rijst met kip en wordt geprobeerd om iedereen een deken en een nieuw set ondergoed te geven.
Afgelopen maanden hebben 260 mensen een bril gekregen. Dit zijn vaak oude brillen uit Westerse landen maar ze zijn van enorme waarden voor de mensen in Mozambique. Bernadette vertelde dat het elke kaar zo prachtig is om te zien hoe er een enorme glimlach op het gezicht verschijnt wanneer mensen voor het eerst in staat zijn om beter te zien.
Nog iets waar Bernadette erg blij mee is…sinds een aantal maanden heeft ze een wasmachine! Dit scheelt haar enorm veel tijd. Ze leven met 9 mensen in het huis maar ook alle schooluniformen van de kinderen van de dagopvang worden gewassen. Dit ging jarenlang met de hand, nu dus met een machine. Klein detail is dan wel weer dat ze de machine niet kan gebruiken van september tot december, vanwege de grote droogte in die periode.
Ik wil ook wat vertellen wat voortdurende stress geeft aan Bernadette. Vanuit de (plaatselijke) overheid worden er altijd allerlei eisen gesteld aan het werk van Bernadette. Sommige zijn uiteraard heel goed, anderen lijken pure werkverschaffing of wordt er iets gevraagd wat niet passend is bij de leefsituatie van de kinderen. Afgelopen week was er weer een overleg met een afdeling van het  sociaal departement en kreeg Bernadette weer een “to do” lijst.  Eèn daarvan is dat alle 95 kinderen een medisch dosis moeten krijgen. Dit is een grote uitdaging! Vele kinderen zijn HIV besmet. Hier  is veel aandacht voor maar het is lastig om alle kwalen goed in kaart te krijgen. Ook moet elk kind een foto krijgen in het dossier. Voor ons prima te doen, voor Bernadette veel zoekwerk hoe dit op te lossen.
Het komende weekend wordt er een jeugdweekend georganiseerd voor 41 jongeren. Ook dan is er veel aandacht voor bijbels onderwijs, maar ook onderwijs gericht op gezondheid en seksuele voorlichting. Bernadette vraagt gebed voor haar gezondheid en die van de kinderen en medewerkers. Er heerst veel malaria, een ziekte waar mensen nog steeds aan overlijden. Bernadette zelf is vaak moe, ook een belangrijk gebedspunt. Het is vaak nauwelijks mogelijk om essentiële zaken te delegeren. En met veel nood is het moeilijk voor haar om grenzen aan te geven van haar kunnen.  Ze blijft op zoek naar medewerkers die haar kunnen ondersteunen.
Lieve mensen, dit was weer een korte update. Nogmaals ontzettend bedankt voor jullie steun.  In december zullen we als stichting de volgende nieuwsbrief verzenden.     Hartelijke groet van onze stichting Red de kinderen van Mozambique, Steef, Marieke, Loes, Artina en natuurlijk Bernadette   Tel nr Bernadette:0025886 648 1577 Jarig op 20 juli…….50 JAAR