Hannah en Theresa

Ons jaar als vrijwilliger

Hallo, wij zijn Hannah en Theresa, beiden 18 jaar oud. We zijn hier in Mozambique om als vrijwilliger bij “Osivela wa Yesu” te werken.

Sinds onze komst in Augustus 2015 hebben we veel beleefd, veel  nieuwe mensen ontmoet en leven we in een totaal andere wereld als we gewend waren, in Duitsland. Het is moeilijk om dit samen te vatten, maar we doen ons best!

Wij zijn voornamelijk aan het werk op de dagopvang. Hannah geeft danslessen, Theresa geeft creatieve lessen. We genieten van de tijd die we spelend met de kinderen doorbrengen in de nieuwe speeltuin. De kinderen kunnen vrij spelen en hebben er veel plezier. In het begin hadden we niet gedacht dat we de namen van alle kinderen zouden kunnen onthouden, vooral als ze de  volgende dag met een andere haardracht kwamen, was het lastig. Maar nu kennen we hun namen en we houden echt van deze kinderen! Het is een uitdaging om je te bewegen in de grote groep kinderen – ze willen graag een hug, een glimlach en je liefde! Wij zijn blij dat wij hun liefde kunnen geven- niet alleen onze liefde, maar Gods liefde!

In de middag zijn we betrokken bij veel jeugdgroepen, theater groepen en geven we muziekles. Een speciale gebeurtenis was, naast de wekelijkse lessen, “Campo dos Jovens” (een jeugdkamp) in januari. We hadden 4 speciale dagen met ongeveer 20 tieners, we zongen, deden bijbelstudie, sport, spelletjes, we hadden een kampvuur, creatieve momenten, we spraken over gezondheid, lachten en hadden veel plezier. Hoewel het veel werk was, hebben we hier enorm van genoten. Aan het eind van de 4 dagen wisten we niet wie er meer bemoedigd of gezegend waren, de tieners of wijzelf! Ik denk dat deze dagen het meest stressvol maar ook de mooiste dagen waren sinds we in Mozambique zijn!

Wij zijn blij dat we kunnen helpen en onze talenten kunnen gebruiken – Hannah gaat een cursus aardrijkskunde organiseren, Theresa gaat één keer per week naar het lokale ziekenhuis. Maar belangrijker dan het werk dat we doen is het contact met de mensen. Wij zijn erg geraakt bij de gastvrijheid van de Mozambikanen – soms spenderen ze al hun geld om ons een lunch of koekjes aan te bieden. We worden geconfronteerd met grote armoede, we realiseren ons ook dat in onze ogen ‘normale dingen’  luxe kunnen zijn in andere delen van de wereld. Wij zijn erg dankbaar voor stromend water, een ziektekostenverzekering, genoeg eten, goed onderwijs en een politiek stabiele situatie in ons eigen land.

Mozambique is een uitdaging, heet, kleurrijk en een levendig land- en wij zijn blij het te leren kennen, mensen te dienen, om een verschil te maken en om Gods liefde te tonen!