Cycloon 2012

Van 19 tot en met 24 januari 2012 raasde de cycloon Funso over Mozambique. De cycloon, extreme wind en hevige regen, heeft met name in het oosten en zuiden van het land een spoor van verwoesting achtergelaten. Vooral de provincie Zambezia is zwaar getroffen. Veel huizen zijn verwoest en tenminste twaalf mensen zijn overleden. Het stadje Mocuba (waar de Stichting Red de kinderen van Mozambique het project van Bernadette Jansen steunt) is zwaar getroffen. Funso heeft meer dan duizend huizen verwoest. De huizen zijn compleet weggevaagd of zo beschadigd dat ze niet meer bewoonbaar zijn. De bewoners zijn genoodzaakt om in de buitenlucht te slapen. De grote hoeveelheid water, de hoge luchtvochtigheid en de warmte zijn ideale omstandigheden voor de beruchte malariamug. De komende tijd zullen veel mensen besmet raken met malaria, nog altijd de grootste doodsoorzaak in veel gebieden. En dat is nog niet alles. Doordat het (drink) water verontreinigd raakt, is er een grote kans op een cholera epidemie. Cholera is een ziekte waarbij het immuunsysteem in de war raakt: indringers (bacteriën) van buiten worden dan niet meer kan tegengehouden. Vooral baby’s en ouderen sterven aan de gevolgen van cholera. De cycloon heeft het Zambezia gebied verlaten, de problemen zijn pas begonnen.

Bernadette Jansen kan momenteel niet aan de enorme hulpvraag voldoen. Mensen willen graag hulp, o.a. bij de opbouw van hun huis. Tevens is er grote bezorgdheid omdat veel gewassen op de akkers zijn verwoest, maar ook voedselvoorraden zijn niet aan de greep van de cycloon ontkomen.

Voor het opbouwen van de huizen, het aanvullen van de voedselvoorraden en het verstrekken van medicatie en muskietennetten is veel geld nodig. De Stichting Red de kinderen van Mozambique wil graag meehelpen. Helpt u ook mee?

U kunt geld overmaken op rekeningnummer 31.24.23.950 t.n.v Stichting Red de kinderen van Mozambique. Uw gift is aftrekbaar voor de belasting.