Vastenactie Christelijk Lyceum Veenendaal

Vastenactie op het CLV in de brugklas levert voor de stichting “Red de weeskinderen van Mozambique” € 5000,- op !

Op 1 april was Loes Hopman, vertegenwoordigster van de stichting “Red de Kinderen van Mozambique” op het CLV om de onthulling van het gespaarde bedrag van de Vastenactie bij te wonen. Tot haar verbazing zag ze het enorme bedrag van €5000,- voor zich verschijnen. De twee gulste klassen 1L en 1H waren hierbij aanwezig. Ongelooflijk dat de eersteklassers dit bedrag in drie weken tijd hebben bijeengespaard. Zij hebben hiervoor thuis allerlei kleine klusjes gedaan, cakejes en taart gebakken en verkocht, zakgeld geschonken, ‘verdiend’ geld van ‘oppaswerk’, autowassen of door medewerking aan een landelijke musical aan het goede doel bijgedragen. Het enthousiasme van de brugklassers ontstond toen ze op 25 februari het bezinningsmoment Vasten op het CLV bijwoonden.

De leerlingen kregen toen een film te zien van de stichting “Red de Weeskinderen van Mozambique” en Loes Hopman vertelde daarbij over haar ervaringen in het dorp Mocuba in Noord-Mozambique. Zij sprak over haar Zuid-Afrikaanse vriendin Bernadette Jansen, die 10 jaar geleden haar leven in dienst stelde van het project “Osivela wa Jesu” (liefde van Jezus). Bernadette begon met dagopvang voor meer dan honderd aidswezen tussen de 3 en 6 jaar. Ondertussen heeft Bernadette – met geld uit Nederland en de arbeid van haar dorpsgenoten – de dagopvang uitgebreid met een schoollokaal voor volwassenenonderwijs (80% van de vrouwen kan niet lezen of schrijven); is er een medische hulppost bijgebouwd en is er een melkpoederproject voor moeders die hun babies niet (genoeg) kunnen voeden.

Omdat het bedrag ruimschoots voldoende is voor de schoolbankjes waar in eerste instantie voor werd gespaard, zal een deel van het geld gereserveerd worden voor de inrichting van de eetzaal van het dagverblijf, die al in aanbouw is. Op de foto’s zijn de klassen 1H en 1L te zien, die door de stichting getrakteerd werden op grote Spakenburgse koekharten met daarop “Bedankt voor jullie inzet”. Het CLV is erg trots op zijn brugklassers en hun mentoren en vinden het fantastisch dat zij zich zo hebben ingezet voor de weeskinderen in Mozambique!