Nieuwsbrief april 2024

Nieuwsbrief Stichting Redt de kinderen van Mozambique, april 2024

Bij ons zitten we allemaal te wachten op het voorjaar en zien uit naar de zon. In Mozambique kijken ze uit naar wat koeler weer. Ook in de winter is het nog steeds rond de 20 graden in Mozambique.

Bernadette

 In februari is Bernadette een maand naar Zuid-Afrika, Kaapstad geweest om haar familie te bezoeken. Haar moeder heeft Alzheimer en heeft een zwakke gezondheid dus is het voor Bernadette belangrijk om af en toe bij haar familie te zijn. Ze beseft elke keer als ze afscheid neemt dat het misschien wel de laatste keer kan zijn. Ze heeft verder een goede tijd in Kaapstad gehad met haar familie.

 In Zuid Afrika heeft Bernadette een ontsteking aan haar arm gehad. Als gevolg van de kanker heeft ze altijd al last van vocht in haar arm, nu kwam dat er nog bij en dat was erg pijnlijk. Momenteel gaat het beter en heeft ze haar armbandage voor lymfedrainage. Vanwege de warmte in Mozambique is het lastig om de gehele dag haar arm ingezwachteld te hebben.

Het gezinsleven

 Tijdens de afwezigheid van Bernadette heeft Quina voor de kinderen in het gezin gezorgd. Quina is klaar met haar opleiding als verpleegkundige en is op zoek naar werk. Tot die tijd helpt ze bij Bernadette in de medische kliniek. Ze helpt met de mensen die komen met oogproblemen en andere kleine medische ingrepen. Voor Bernadette is Quina een goede hulp.

Quina werkzaam in de clinic met 2 kinderen van de dagopvang

 Met de andere kinderen van het gezin van Bernadette gaat het heel goed. Izac studeert in Maputo ook als verpleegkundige en is nu bezig met een praktijk van 6 maanden in een ziekenhuis in Maputo. Martha studeert Sociaal Werk en dan speciaal met kinderen. Felix, Antonio en Annie zitten alle 3 op een soort particuliere school en doen het goed.

Felix en Antonio in schooluniform

De dagopvang

 Er zitten momenteel 109 kinderen in de dagopvang, verdeeld in 4 groepen. Elsa, Hullises, Maria en Martha zijn de 4 die de kinderen begeleiden. Ze zijn alle 4 trouwe medewerk(st)ers. Ze sporten, zingen, leren en spelen met de kinderen. Tevens helpen ze de kinderen met eten in de morgen en in de middag en met het tandenpoetsen. De maaltijden worden weer door een kookgroep verzorgd. In de morgen ontbijt en ’s middags een warme maaltijd. Bernadette heeft voor de kinderen een nieuw schooluniform ontworpen, voor de meisjes een jurkje en blouse en voor de jongens een korte broek en blouse. De kinderen waren maar wat trots op hun nieuwe uniform.

Kinderen met nieuw schooluniform

Nieuw geluid

 In december 2023 heeft de Evangelische gemeente De Ark in Nijkerk een kerstcollecte gehouden voor Bernadette. Er is geld ingezameld voor een nieuwe geluidsinstallatie en voor spullen voor de vrouwenconferenties die Bernadette 2 à 3x per jaar organiseert. Inmiddels heeft ze een geluidsinstallatie aangeschaft in Kaapstad. Bernadette is hier heel blij mee. In de laatste week van april komen er 38 dominees voor een discipelschapstraining van 3 dagen bij Bernadette, ze kan dan de nieuwe installatie uitproberen.

Nieuwe geluidsinstallatie voor diversen activiteiten

Huisjes

Bernadette is nog druk bezig met het bouwen van de huisjes voor de kinderen van haar gezin. Inmiddels zijn er 2 huisje zo goed als klaar. Het zijn de huisjes voor Martha en Isac. Omdat beiden nog een studie doen en Isac in Maputo woont voor zijn studie, hebben ze de huisjes verhuurd. Het geld van de huur wordt dan weer gebruikt voor de studiekosten van Martha en Isac. De bouw van de andere huisje gaat langzaamaan door. Er zit geen druk op en dat werkt ook heel fijn voor Bernadette. In mei komt er een zendeling uit Zuid-Afrika. Hij is erg handig en komt helpen om de elektriciteit aan de leggen in 2 huisjes. Elias, Felix en Antonio zullen hem hierbij helpen en leren op deze manier zelf ook veel.

 Bid en dankpunten

Dank voor de tijd die Bernadette heeft gehad met haar moeder in Kaapstad

Dank voor de opleiding die de kinderen in haar gezin krijgen

 Dank voor alle support die Bernadette krijgt uit Nederland en andere landen

Bid voor de bescherming en gezondheid van de kinderen van de dagopvang, het personeel, haar gezin en voor Bernadette zelf

 Bid voor de kerken in Mocuba

 Bid voor een goede oogst

 Namens Bernadette iedereen de hartelijke groeten uit Mocuba, Gods zegen geweest en dank voor uw support in wat voor vorm dan ook.

 Hartelijke groeten ook namens,

Artina, Steef, Marieke en Loes

Stichting Redt de kinderen van Mozambique

Rabobank NL76 RABO 0312 4239 50 (uw gift is aftrekbaar voor de belasting)