Nieuwsbrief juli 2013

Nieuwsbrief Juli 2013

Het is nog niet zo lang geleden dat u de laatste nieuwsbrief over het werk van Bernadette hebt ontvangen. Na het verschijnen van die brief is Bernadette er achter gekomen dat ze ziek is. Daarover wil ik u graag informeren.

De afgelopen maand bleek na uitgebreid onderzoek in Kaapstad dat Bernadette borstkanker heeft. Een grote schok die veel impact heeft op haar leven. Zoals het er nu naar uit ziet, betekent dit dat ze langere tijd in Zuid-Afrika zal blijven, omdat in Mozambique geen mogelijkheden zijn voor adequate behandeling. Bernadette zal binnenkort starten met haar behandeling. Dit bestaat eerst uit een chemo kuur van mogelijk 6 maanden om het kankergezwel kleiner te maken. Vervolgens zal ze worden geopereerd en daarna start ze met bestraling. Een lange en waarschijnlijke zware weg. Bernadette zelf heeft maar 1 doel, dat is zo snel mogelijk weer beter worden om haar werk in Mocuba op te pakken. Want dat is de essentie van haar leven: om anderen te vertellen van haar hemelse Vader, van de Liefde van Jezus! Ze hoopt dat ze over 12 maanden weer naar huis kan om haar werk op te pakken.

De afgelopen weken is Bernadette kort naar Mocuba terug gekeerd om de meest essentiële zaken met betrekking van het werk zo goed mogelijk te regelen. Gelukkig zijn er goede oplossingen gevonden.

De dagopvang zal worden gerund door de huidige docenten, net zoals dat nu het geval is. Het baby melk project was vanwege d e hoge kosten al in aantal verminderd. De baby’s die nu nog afhankelijk zijn van de melk, zullen uiteraard verder worden geholpen maar er worden minder nieuwe baby’s aangenomen. Het naaiproject zal door de dames zelf worden gedaan, ook zullen ze zelf doorgaan met de bijbelstudies. Een zendelingen echtpaar zal de gang van zaken in de gaten houden, regelmatig op het terrein komen en zorgen dat de salarissen worden betaald etc. Dit zijn Eugine en Tina, een zendelingen echtpaar die ook jaren in Mocuba hebben gewerkt. Ze kennen het project, de doelstelling, de mensen èn weten wat belangrijk is voor Bernadette.

Dit is de meer zakelijke oplossing voor de werkzaamheden. Allemaal niet perfect, maar Bernadette is erg blij dàt er een oplossing is waarbij het werk toch door kan gaan. Het is voor haar erg moeilijk om alles achter te laten, ook al is het tijdelijk.

Nog moeilijker is het om Felice en Quina achter te laten. Er is geen mogelijkheid om ze mee te nemen naar Kaapstad. En ze terug sturen naar familie op het platteland is niet wenselijk. Quina is nu 12 jaar en doet het erg goed op school. Als ze terug gaat naar een oom of tante, zal ze waarschijnlijk snel worden uitgehuwelijkt omdat ze volgens de eigen cultuur geslachtsrijp is en door een huwelijk word de familie van de man verantwoordelijk voor haar. Haar toekomst zal er dan totaal anders uitzien . Schrijnend, een paar jaar geleden werd ze voornamelijk gezien als slaaf van de familie wat betekend dat ze 7 dagen per week hard moest werken. Daarna kwam ze door Felice terecht bij Bernadette en ging er een wereld voor haar open! Nu is ze ongeveer 3 jaar verder en weer bestond de kans dat haar leven drastisch zou veranderen. Gelukkig heeft Bernadette iemand gevonden die voor zeker de eerste maanden de zorg voor Quina en Felice op zich wil nemen. Haar naam is Lancipi, een vrouw uit Papua Nieuw Genua. Ze werkt als zendeling bij Operatie Mobilisatie op het terrein tegenover dat van Bernadette. Lancipi zou binnenkort naar huis terug keren maar zal nu proberen om haar visum te verlengen zodat ze zolang als nodig is voor de kinderen kan zorgen. Ze zal in het huis van Bernadette gaan wonen, tot grote opluchting van Bernadette.

Ik besef dat ik u waarschijnlijk overval met deze informatie, maar ik weet niet hoe ik het op een andere manier kan vertellen…..dus dan maar kort en bondig

We willen uw gebed vragen voor Bernadette.
Voor genezing, voor kracht. En gebed voor het project, Eugine en Tina, Quina en Felice, Lancipi en anderen die ook betrokken zijn bij het werk.
Bernadette blijft nu bij haar moeder. Onderaan de brief kunt u adres gegevens vinden.
Als er vragen zijn, kunt u altijd contact opnemen met iemand van ons bestuur: Steven, Marieke, Loes of met mij.

Namens Bernadette en het bestuur van red de kinderen van Mozambique,
Een hartelijke groet van

Artina

Postadres:
Bernadette Jansen
31 Mont Serrat Balmorral Road West Beach
Blouberg
Capetown
South-Africa
Email: bernadettejansen67@gmail.com