Nieuwsbrief augustus 2014

NIEUWSBRIEF 23, AUGUSTUS 2014

Het is alweer een jaar geleden dat Bernadette Jansen het project in Mozambique moest verlaten om zich te laten behandelen in Zuid Afrika in verband met borstkanker. 6 weken geleden is Bernadette weer teruggekeerd naar Mozambique.

Bernadette heeft een zwaar jaar achter de rug. Zij heeft zware en minder zware chemokuren gehad. Omdat daardoor het gezwel in haar borst genoeg was geslonken kon ze geopereerd worden. Er is een borst verwijderen en een week later is ze nog een keer geopereerd waarbij de lymfeklieren in haar arm verwijderd werden. Vervolgens heeft ze nog een aantal bestralingen gehad. Een pittige behandeling, wat zijn sporen aan vermoeidheid en zwakte heeft nagelaten.  Gelukkig kon ze goed worden verzorgd door haar moeder en broers.

Bernadette is 6 weken geleden teruggegaan naar Mozambique. Dat was voor haar een blij maar emotioneel moment. Ze had de 2 kinderen (Feliz en Quina) achter moeten laten wat haar erg zwaar viel. En het runnen van het project moest ze aan haar personeel overlaten. Bernadette was best gespannen over het feit hoe de kinderen zouden reageren als ze weer terug zou komen. Maar de vreugde was groot. Dat neemt niet weg dat het haar heel zwaar valt om weer terug te zijn in Mozambique. De omstandigheden zijn een stuk zwaarden dan in Zuid Afrika. Tevens hebben de mensen absoluut geen idee van wat Bernadette heeft meegemaakt. In Mozambique is men weinig bekend met kanker en al helemaal niet met de behandelmethode. In de ogen van de mensen is ze helemaal gezond, ze is immers niet mager en ziet er goed uit. Helaas is dat niet de werkelijkheid. Bernadette is erg moe en heeft nog weinig weerstand. Ze zal dus rustig aan moeten doen. In december moet ze terug naar Zuid Afrika voor controle.

Gelukkig heeft het project steeds doorgedraaid. De medewerkers hebben het goed opgepakt. Met elkaar hebben ze de kar getrokken en daar is Bernadette heel trots op. Het is goed te zien dat ze hun verantwoording nemen.

Afgelopen week is er een jong echtpaar uit Nijkerk naar Mozambique vertrokken. Het zijn Karel en Nathalia Post. Zij kerken in de Ark in Nijkerk en willen heel graag de zending in. Ze zullen totaal 6 weken in Mozambique blijven om te ervaren hoe het daar is. Vervolgens gaan ze terug om nog een jaar bijbelschool te doen. Daarna zullen ze kijken wat God op hun pad brengt. Wie weet is Mozambique iets voor hen.  Een zeer prettige bijkomstigheid is dat Nathalia van Braziliaanse afkomst is en dus vloeiend Portugees spreekt.  Ook Karel spreekt een beetje Portugees. Laten we hopen en bidden dat ze een goede tijd hebben in Mozambique en dat ze tot steun kunnen zijn voor Bernadette en het project.

Namens Bernadette willen we iedereen hartelijk bedanken die haar hebben gesteund in deze moeilijke tijd. Het heeft Bernadette heel veel goeds gedaan. Tevens vragen wij iedereen haar te blijven steunen in welke vorm dan ook en haar op te dragen in uw gebeden.

Met vriendelijke groet,

Loes Hopman namens de Stichting Red de kinderen van Mozambique