Geschiedenis van Mozambique

Het zuidelijk Afrikaanse Mozambique heeft 17 miljoen inwoners en is ongeveer 17 keer zo groot als Nederland. Tot 1975 was het een Portugese kolonie. De onafhankelijkheid van 1975 leidde direct tot een machtsstrijd tussen het communistische Frelimo en het westers georiënteerde Renamo. Beide partijen pasten de tactiek van de verschroeide aarde toe: dorpen werden platgebrand, inwoners vermoord of meegenomen en boy soldiers (kinderen) gedwongen hun ouders te vermoorden om hun loyaliteit te bewijzen. Honderdduizenden mensen en kinderen verloren het leven door de oorlog, hongersnood of ziekten. In 1992 bereikten de partijen een moeizaam akkoord en begon de wederopbouw van een kapot land. Geen infrastructuur, geen economie, geen functionerende overheid, geen voedselvoorziening, geen gezondheidszorg, geen onderwijs enz. Daarbij miljoenen volwassenen en kinderen die getraumatiseerd waren door de verschrikkingen van de oorlog, 10- duizenden gehandicapten die lichamelijk niet goed meer konden functioneren, geen zorgverlening om hen te helpen. Maar met hulp uit het buitenland kwam de hulpverlening langzaam op gang en begon de wederopbouw op de ruines van een volledig verwoest land.

Ruim één miljoen landmijnen moesten worden opgeruimd, mijnen die ook vandaag nog steeds slachtoffers maken. Ze zijn door beide kanten gedurende de oorlog gelegd. Sommige mijnenvelden hebben een waarschuwingsbord, maar de meeste zijn niet aangegeven en worden pas ontdekt wanneer iemand door een explosie in stukken gereten wordt. Ook zijn er nog steeds veel wapens in het land en veel wanhopige arme mensen die wapens gebruiken om anderen te beroven. Iets wat voor de oorlog niet voorkwam.

Mozambique is èèn van de armste landen van de wereld. Het land krijgt steun van het buitenland, maar helaas is de verdeling daarvan niet goed geregeld. Het in verhouding rijkere zuiden strijkt tevens de meeste financiën op, waardoor de enorme armoede in het noorden ver achter blijft. (Mocuba, de standplaats van Bernadette ligt in het noorden) Daarnaast is er sprake van veel corruptie en er is weinig vertrouwen in de eigen mogelijkheden en in de toekomst.

De gevolgen van de armoede en gebrek aan kennis en middelen heeft een enorme weerslag op de bevolking. Er sterven dagelijks vele mensen door gebrek aan hygiëne en nog veel en veel meer door de ziektes malaria en aids. Via de “sociale dienst” hoorden wij dat er een klas was met 50 leerlingen, waarvan er 49 besmet waren met het aids-virus! Ongelofelijke getallen en een diep triest plaatje voor de toekomst van Mozambique…